På fredag: Joseph Kittinger – fritt fall fra 32 300 meter

Det Joseph Kittinger gjorde 16. august i 1960 er ikke for pyser. Kittinger var med i Project Excelsior i regi av US Air Force. Prosjektet gikk ut på å teste et fallskjerm system som skulle gi en sikker nedstigning fra store høyder.  Og da snakker vi virkelig store høyder.

Han utførte tre hopp i dette prosjektet og det blei brukt heluimballong for å nå de store høydene. I november 1959 hoppet han bare fra 23 300 meters høyde, mens han måneden etter håpet fra det noe lavere 22 760. Men rekordhoppet kom altså i august 1960 fra hele 32 300 meter høyde. Og med dette hoppet fikk han en rekke rekorder som står den dag i dag; høyeste fallskjermhopp, lengste hopp med bremseskjerm og høyeste fart for et menneske gjennom atmosfæren (Wikipedia).

Han oppnådde en hastighet på 988 km/h eller 274 m/s og åpnet fallskjermen på 5 500 m. Men helt risikofritt er jo ikke et slik hopp. Bare høyden i seg selv vil jo gi angst for de fleste. Muligheten for at falskjermen ikke åpner seg er jo tilstede. Han hadde faktisk problemer med høyre hansken. Det resulterte i at hånden hans blei dobbelt så stor.

Hva gjør man ikke i vitenskapenstjeneste? En fantastisk, men vågal bragd. Jeg tviler vel på om et slikt hopp ville blitt utført i dag.

Under kan du se to videoer. Den første er med kommentar og intervju med Kittinger, den andre er “bare” tilsatt musikk.

 

This entry was posted in blogg, vitenskap and tagged , , , . Bookmark the permalink.


4 Responses to På fredag: Joseph Kittinger – fritt fall fra 32 300 meter

  1. Maria says:

    helt sinnsykt-wow!

  2. Pingback: Felix Baumgartner hopper fra kanten av verdensrommet | Frank Eivinds verden

  3. Pingback: Felix Baumgartner hoppet fra 39 kilometers høyde | Frank Eivinds verden

Legg igjen kommentar