Frivillige på festivaler må betale skatt


Foto: Øyafestivalen/Øya Foto – Creative Commons BY-ND 2.0

Jeg blir litt provosert når jeg på aftenposten.no leser at Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, mener at frivillige på festivaler skal betale skatt.

Grunnen til det, mener Skatteetaten, er at de frivillige får gratis inngang på festivalen. Dessuten skal festivalene levere inn lønns- og trekkoppgave for de frivillige og betale arbeidsgiveravgift for dem om den samlede verdien av festivalpass og andre ytelser overstiger 1000 kr.

De som hjelper til på festivaler gjør det ikke for å tjene penger eller bli rike. De gjør det for at de er interessert i musikk, eller andre kulturelle aktivitetet, og fordi de vil hjelpe arrangsjørene med å få gjennomført en festival de har interesse for.

Hadde det ikke vært for alle de frivillige som deltar på de forskjellige arrangsjementer rundt om i landet, ville det for de fleste arrangsjører nærmest være umulig å gjennomføre de ulike festivalene. Mangfoldet hadde i alle fall forsvunnet.

Er det slik at Staten vil ha et mangfoldig kulturliv, må de tørre å gi slipp på litt inntekter til seg. De frivillige er faktisk interessert i det de holder på med, og det vil være utrolig dumt for alle parter å ødelegge denne gløden de har for akkurat sin festival.

Nei, la de frivillige få jobbe frivillig, og la oss beholde kulturmangfoldet.


Video fra NRK.no

Her er også et innslag fra NRK Radio.

Jeg har oppdatert innlegget med bilde, video og lyd.

This entry was posted in blogg, kultur, politikk, samfunn and tagged , , , . Bookmark the permalink.


11 Responses to Frivillige på festivaler må betale skatt

 1. Kristine says:

  Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

 2. Vidar (75) says:

  Hørte på radio for litt siden at AP sier at slik skal det ikke være. Litt merkelig i grunnen når det er de som har stått i bresjen for våre mer eller mindre rigide skatte regler samt vert mer enn meget engasjert i debatten om at det ikke skal gis skattefradrag på gaver som gis til frivillige organisasjoner. Men det er jo snart valg, så nå skal det vel fremstå som den reddende engel og befale med sin mektige røst hvor skapet de selv satte feil skal stå. Sukk.

  Og folk lar seg bedra.

  Nei, jeg stemmer ikke frp.

 3. bertin.flatebo@brik.no says:

  Dersom man ser på disse godene som inntekt, kan man jo samtidig trekke fra utgiftene man har… Tipper at de frivillige har høyere kostnader enn 1000 til reise, opphold etc. En lignenden sak: Skatteetaten forsøkte for en tid tilbake å skattelegge fotballdommere for et honorar på noen hundrelapper… Men da dommerne begynte å trekke fra utgiftene sine til inntektservervelse, ble det raskt et regnestykkes som gikk i skattetatens disfavør… Forslaget forsvant raskt… Så vil også skje med dette forslaget…

 4. Linda says:

  Jeg er helt enig i det du skriver. Gleden ved å holde festival og å ha frivillige blir litt borte når staten skal begynne å legge seg oppi det frivillige arbeidet. Av å til må det jobbes mer for å sikre kulturlivet og mindre for å tjene penger…

 5. Ådrepeadel says:

  Dere tar fortsatt politikere alvorlig? Norske politikere er helt ubrukelige, de klarer INGENTING. Vel, ikke helt sant det, de fikk jo kjørt igjennom bl.a datalagringsdirektivet, et forslag ca 85% av befolkningen sa nei til. De vet ikke at du eksisterer, de driter fullstendig i om du lever eller dør, så lenge de får SIN sak igjennom. Listen over ting vi ikke ville ha men fikk tråkket ned i halsen er lang etterhvert. Har dere ikke fått nok snart?

 6. jahhh says:

  De frivillige må ha adgang til festivalområdene for å kunne jobbe. Kan umulig bli noe igjen å skattlegge der. Og Stoltenbergregjeringen kan bare drite i å forsøke å nevne ordet dugnad heretter..når de driver på slik. Man kan knapt gjøre noe som helst lenger uten at det skal skattes av. Dugnadsånden var stor før i tiden,- nå krymper den mer og mer, og det er politikernes ansvar pga deres skattegrådighet.

 7. Herbert says:

  Det samme gjelder for frivillige som gjør en innsats en annen plass i verden og som lever av gaver. Synes det er litt snodig på en måte, det også, men et sted går vel grensen.

Legg igjen kommentar