Nintendo Famicom er 30 år

SONY DSC

Det er ingen tvil om at Nintendo har betydd svært mye for TV-spillindustrien. Deres første forsøk på hjemmemarkedet var med Color TV-Game (1977) som solgte ca. 3 millioner eksemplarer i Japan. Deretter var det de håndholte Game & Watch (1980) spillene som gjorde sitt inntog.

Men det var for alvor Famicom (Nintendo Family Computer) som dukket opp på det japanske markedet 15. juli 1983 som etter hvert skulle komme på alles lepper. Nintendo blei synonymt med TV-spill.

Famicom blei lansert med tre konverteringer av Nintendos arkade suksesser, nemlig Donkey Kong, Donkey Kong Jr. og Popeye. Første parti med konsoller måtte tilbakekalles på grunn av dårlige komponenter. Men Nintendo solgte ca. 2,5 millioner konsoller i løpet av de to første årene.

SONY DSCDermed var tiden inne for å lansere konsollen andre steder i verden. Ved lanseringa i USA (1985-86) hadde Nintendos sin 8-bit konsoll skiftet navn fra Famicom til Nintendo Entertainment System (NES) og fått et nytt utseende som minnet om en komponent som passet til resten av hjemmeunderholdningen.

USA hadde opplevd et krasj i TV-spillmarkedet i 1983, og NES var med på å dra industrien opp av den hengemyra. Til Europa kom konsollen i 1986.

Mine første minner fra Nintendo er nok Super Mario Bros. og Duck Hunt spilt hos venner og kjente, siden jeg ikke hadde en Nintendo selv på den tiden (det skjedde først i år). En mann med bart som kunne hoppe og sprette, spise sopp, skyte ildkuler, gå ned i rør og samle penger. Hva kunne være bedre enn det? Muligens å kunne skyte litt på ender som fløy opp fra noen busker på en eng.

Famicom blei lagd med tanke på at den kunne bygges ut til en fullverdig datamaskin. Japanerne fikk både tilgang på tastatur og Family BASIC. Et modem blei også gitt ut.

Et annet tilbehør som også bare kom ut i Japan, var Famicom Disk System. Det var en diskettstasjon for 2″-disker som kunne kobles til konsollen. Og da den kom i 1986, var diskene billigere og lagringskapasiteten større enn spillkassettene. Dette gjorde at spillene kunne være større og ikke minst at man hadde mulighet til å lagre til disk. Disse spillene kom senere til USA og Europa i spillkassettversjon og brukte enten batteri backup eller passord for å lagre spillets gang.

Til og med 3D-briller (Famicom 3D System) kunne man bruke på konsollen. Men dette slo nok aldri helt an, siden kun sju spill støttet dette systemet.

Det er noe helt spesielt med 8-bit generasjonen, både konsollene og vi som vokste opp den gang. Jeg er ofte imponert over hvor mye de klarte å få ut av både Nintendo og andre konsoller på den tida, med både begrenset minne og prosessorkraft. Nesten 62 millioner eksemplarer av Famicom/NES er solgt i årenesløp.

Det er bare å gratulere Nintendo med en flott konsoll og gode minner som denne har gitt.

Kilde: Wikipedia
Foto: Wiki commons

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.