Musene dør ikke i “Musevisa” likevel

ukjent_musevise_vers

Så blei ikke musene spist likevel.

I begynnelsen av desember kunne NRK meddele at det var dukket opp et nytt vers til Musevisa. Dette kom fram i boka Da Capo – julesangbok utgitt av Vidar Lønn-Arnesen og Philip A. Kruse.

Alf Prøysen blei i 1948 bedt om å skrive en julesang for barn og Musevisa blei altså resultatet. Og et niende vers skulle vært forkastet på grunn av innholdet og skulle etter sigende vært funnet i en søppeldunk.

De feiret julekvelden til det ble langt på natt,
men så ble alle spist av en sulten gammel katt.
Men ikke bli nå lei deg for alle disse små,
de svevde opp til himlen med englevinger på.

Når julekvelden feires til neste år en gang,
da synger alle sammen en himmelsk julesang.

Men nå viser det seg at dette verset aldri er skrevet av Prøysen, men er resultat av en practical joke utført av Ivar Kalleberg.

Jeg synes det er utrolig morsom at et hel nasjon blei lurt til å tro at dette var sant, meg inkludert. Nettmediene og trykte aviser heiv seg også på. Samtidig er det litt skummelt hvor lett det er å lure en nasjon. Informasjon er makt, selv om den er feil eller baser på en spøk.

ukjent_musevise_vers_02

ukjent_musevise_vers_03

One thought on “Musene dør ikke i “Musevisa” likevel

  • 28/12/2008 at 22:45
    Permalink

    Uansett bløff eller ei, verset går ikkje opp i melodilinja. Prøv den som kan. Der det skulle komme “heisan og hoppsan osv. kjem det i staden “Når julekvelden feires til neste år en gang”…. Berre der burde det ringe ei lita bjølle :-)

    Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: