DMB-senderne snart på plass

I slutten av april kom utstyret som skal ta seg av kodinga av TV-kanalene som skal sendes med DMB. I disse dager blir fire DMB-senderne til Norges mobil-TV (NMTV) plassert ut i Oslo-området. De fire senderne vil dekke stor-Oslo som vil ha rundt en million potensielle seere. Bak Norges mobil-TV står NRK, TV og Viasat. De vil kalle den nye tjenesten for miniTV.

DMB-T er en standard for å sende TV til mobile enheter som mobiltelefoner, MP3-spillere osv. med DMB-mottaker. Foreløpig er det ikke så mange slike spillere på det norske markede, men det vil komme. DMB er veldig utbredt i Sør-Korea.

Prøvesendingene er allerede i gang. Vel, det er nok kanskje prøve-prøvesendinger siden ikke alle sendere er satt opp ennå og de ikke har, i alle fall ikke som jeg har funnet ut, noen  offisiell dato for når prøvesendingene av miniTV over DMB starter. Men det sendes i alle fall signaler i lufta nå.

Jeg har en TerraTec Cinergy Piranha som er en kombinert DVB-T/DAB/T-DMB-mottaker for PC. Jeg har bare fått den til å virke på min stasjonære XP-maskin og ikke min bærebare Vista PC. Uansett. Jeg testet den og fikk inn tre kanaler (vil komme flere når alt er oppe og går): NRK1, TV2 og TV3. TV2 var det riktig nok bare registrert i signalet, de sender foreløpig ingenting.

Nå tok jeg jo bare en rask test på en stasjonær PC, og bilde virka selvfølgelig grøtete når det blei blåst opp. På en liten enhet vil jeg tro det ser bedre ut. De sender med en oppløsning på 320 x 240 @ 0,33 MB/s. De bruker H.264 for bilde og AAC kodeken for lyd. Kanalpakken blir sendt på 199,36 MHz. Som det går an å se av bildene under som er skjermbilder tatt fra det medfølgene programmet til TerraTec USB-dingsen, ser det ikke så aller verst ut. Bildene er i sin opprinnelige oppløsning på 320 x 240. Skulle jo gjerne hatt en bærbar dings for å testet dette ordentlig.

Så er det noen fra Cowon, Jensen Scandinavia eller andre som har en DMB-enhet som de vil gi eller låne bort til meg for testing? For testing av miniTV spesielt, men også spilleren generelt. Så ta gjerne kontakt med meg.

De tre første bildene er screencaptures fra Brennpunkt sendt på NRK1 tirsdag 5. mai. Oppløsningen er 320 x 240.

minitv_01_nrk1

minitv_02_nrk1

minitv_03_nrk1

De neste bildene er fra Paradise Hotel sendt på TV3.

minitv_04_tv3

minitv_05_tv3

minitv_06_tv3

Stillbilder på en PC gir jo ikke et riktig bilde av kvaliteten. Hadde tenkt å laste opp en video, men får ikke konvertet opptaket. Det kan kun avspilles i den medfølgende programvaren til TerraTec Cinergy Piranha.

Du kan også lese en liten omtale om miniTV på TU.no.

One thought on “DMB-senderne snart på plass

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: