Fokus på fildeling

De siste par ukene har det vært en del fokus på fildeling. Ikke minst grunnet oppropet “Dele – ikke stjele” og de 37 organisasjonene og 2300 opphavsrettshavere som har skrevet under, og alle de som ikke liker dette oppropet. Foreløpig har denne aksjonen endt i en paneldebatt som blei holdt torsdag 3. september. Du kan se paneldebatten i sin helhet på Dagbladet.no (eller oppstykket nederst i denne artikkelen).

Oppropet vil forsvare prinsippet om opphavsretten og Bjarne Buset som var debattleder sa i sin introduksjon at de er “samlet om at vi ikke tror noe på at opphavsretten komplett skal avskaffes“. Han sa også at dette var et kaos prosjekt og at meningene spriker i alle retninger. Og dette er vel også min oppfatning av dette prosjektet. Jeg er enig om at opphavsretten skal forsvares og opprettholdes, men jeg synes det er svakt av initiativtakerne og ikke komme opp med noen som helst forslag til hvordan dette skal gjøres.

Om han ikke er talsmann for de som er mot/ikke vil skrive under på oppropet, så har i alle fall Eirik Newth ved flere anledninger utalt seg i pressen, blant annet i en kronikk i Dagbladet, og på sin egen blogg. Til Dagsavisen sier han blant annet:

I viktige spørsmål om opphavsrett har dette oppropet ingen konkrete forslag. Jeg skjønner ikke hvordan det går an. I så prinsipielle saker kan man ikke la være å ta stilling.

Noen enkel løsning på problemet har jeg ikke. Men det som har skjedd de siste ukene er bra, nemlig debatt rundt temaet. Opplysning og fakta rundt ulovlig fildeling (fildeling i seg selv er lovlig, det er hva som blir delt som som gjør den ulovlig eller ikke). Bevisstgjøring er også viktig. Mange laster nok ned uten helt å tenke på at det går ut over noen (altså de som har lagd musikken/filmen). Mange er jo faktisk vokst opp med at alt er tilgjengelig på nett for nedlasting. Noen enkle søk, et par klikk og noen minutters venting (eller timer), så har man en ny film/CD på harddisken.

Da musikkbransjen oppdaget et potensiale for å selge musikk på nett, var de nesten allerede for seint ute. Folk var allerede i gang med å dele sanger på nettet. En del vil nok huske Napster. På den tiden, for ca. 10 år siden, klarte man kanskje å få lastet ned tre MP3-filer i timen med modem. I dag kan man få et helt album på noen minutter. Piratkopiering var allerede i gang da musikknedlastingsbutikkene dukket opp. Ofte lite brukervennlige, med DRM og i lavere kvalitet enn det man ulovlig kunne laste ned. Dessuten dukket de fleste lovlige tjenester opp i USA, noe som gjorde at resten av verden var prisgitt ulovlige alternativer. Heldigvis har dette bedret seg betraketelig. DRM-fri musikk og også norske butikker. Men man kan fremdeles ikke leie/kjøpe filmer på itunes i Norge. Når det gjelder film er det fremdeles DRM, og ofte knyttet opp mot spesifikke nettlesere eller avspillere. Lite brukervennlig altså.

Det må klart en holdningsendring til for å redusere piratkopieringen, men jeg håper ikke det gjøres med dårlig og tåpelige kampanjer. En avgift eller kompensasjonsordning slik Venstre har foreslått høres ikke helt dumt ut. Men det virker jo som at disse “Dele – ikke stjele”-folka ikke vil ha dette. Jeg mener jo at det må være bedre å få litt penger enn ingen penger. Piratkopieringa slutter ikke bare fordi 2300 personer har skrevet under på et papir som sier at de ikke liker piratkopiering. Jeg kan også lage en kampanje som går i mot krig, men det blir ikke fred i verden av den grunn. For å komme noen vei må det finnes konkrete forslag til hva som kan gjøres. Og her er folka bak oppropet skuffende fraværende. Selv ett difust forslag hadde vært bra, men å si at de er i mot ulovlig fildeling hjelper ingenting.

FriBit og kampanjen Krev svar hadde et pøb-møte lørdag 5. september med tittelen “Vår felles digitale fremtid“. Eirik Newth (som var møteleder) oppsummerte det slik på bloggen sin:

De fleste norske partier er krystallklart imot massesøksmål mot fildelere, norske varianter av IPRED og HADOPI og EUs lagringsdirektiv. FrPs Glenn Simon Nerdal målbar dette synspunktet på en overbevisende måte, mens Jørund Leknes fra SV, Mimir Kristjansson fra Rødt og Christoffer Torris Olsen fra Venstre bekreftet at de tre “fildelingspartiene” ikke har latt seg skremme av kulturlivets vasne fildelingsopprop. [Linkene er satt inn av meg]

Under kan du se hele pub-møte.

En gledelig nyhet kom fra Datatilsynet denne uka, der de avslo søknaden fra advokatfirmaet Simonsen om forlenget konsesjon for å lagre personopplysninger i jakten på ulovlige fildelere. Klagen er nå sendt Personvernnemda og fram til en avgjørelse foreligger der, vil Simonsen kunne fortsette med sin virksomhet.

Her kan du se videoene fra paneldebatten til “Dele – ikke stjele”.

Ulf Erik Knudsen – FrP

Trine Skei Grande – Venstre

Trond Giske – Arbeiderpartiet

Olemic Thommesen – Høyre

Audun Lysbakken – SV

Som en artig liten fotnote kan jo nevnes at kampanjen “Dele – ikke stjelehar brukt en mal på sin nettside uten å kredritere opphavsmannen. Denne feilen er nå rettet.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: