Cory Doctorow – Veslebror ser deg

Cory Doctorow
http://www.flickr.com/photos/meetthemediaguru/ / CC BY-SA 2.0

Det er artig når det dukker opp navn, vel egentlig personer, som for meg har vært helt ukjente, men som faktisk har holdt på en stund med sitt uten at jeg har vært klar over det. Cory Doctorow er en slik person. Inntil for et par uker siden, hadde jeg ikke hørt om han. Vel, det bare er delvis sant. Noen søk på nettet ga noen artikler som jeg faktisk husker å ha lest. Uansett…

Cory Doctorow er en blogger, journalist science fiction forfatter samt co-editor i BoingBoing.net. Han er for å libralisere opphavsretten og tilhenger for bruk av Creative Commons. Temaer og skriverier om fildeling og DRM-problematikken er noe som til stadighet dukker opp i hans arbeider. (Wikipedia.org)

Det er boka “Veslebror ser deg” og det lille oppstyret rundt som har fått mine øyne opp for Cory Doctorow. Boka kom ut i fjor, og på (ny)norsk nå i høst. Doctorow har lagt ut boka på sin hjemmeside under lisensen Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike. I praksis betyr det at du kan gjøre hva du vil med verket og dele det for ikke-kommersielt bruk med samme type lisens. Boka kan lastes ned i mange ulike formater fra Doctorows blogg.

I Norge er det Det Norske Samlaget som gir ut boka. Du kan laste ned halve boka fra veslebrorserdeg.com. Resten av boka kan man få ved å hendvende seg til i.stenersen@samlaget.no. Men det måtte faktisk oppklarende blogginnlegg (via NRKbeta) fra forlaget for å oppklare at også hele den (ny)norske utgaven av boka er fritt tilgjengelig.

Det som er litt ironisk er at heile den norske utgåva av Little Brother har frå dag ein vore tilgjengeleg …gratis. Det vi i forlaget ynskte å få til med å gi vekk halve boka var å skape dialog mellom lesar og forlag. Så om ein tek seg tid til å laste ned halve boka vil ein få sjå at på den første sida av pdf’en så står det at om ein gir oss ei tilbakemelding så kan ein få heile boka. Vi er svært spente på kva lesarane meiner om boka. Derfor har vi laga eiga heimeside og blogg. Det vi vil er at alle skal oppdage kor fantastisk denne boka er.

Så send ein e-post til i.stenersen@samlaget.no så får du heile boka i retur!

Boka virker veldig interessant og jeg kommer nok til å kjøpe den i engelsk utgave (billigere, og ordene kommer rett fra forfatteren). Veldig bra at forfatteren legger boka ut gratis på nett, men bøker foretrekker jeg foreløpig å lese i papirform framfor elektronisk. Og hva handler boka om? Sitat fra veslebrorserdeg.com:

Han [17-årige Marcus Yallow] er ein hackar og ein rollespelnerd, ein som tullar med skolens tryggleikssystem etc. På veg til eit laivspel, blir Bay Bridge i San Francisco sprengd i lufta, og Marcus og vennene hans er på feil sted til feil tid.

Dei blir tatt inn av Departement of Homeland Security og tatt med til ein forhørsleir dei ikkje veit kvar ligg. DHS mistenker Marcus for å vere involert, fordi han har elektronisk utstyr med seg, som er er sikra og omprogrammert på eit vis berre ein hackar kan gjere det.

Hvorfor Cory Doctorow legger ut boka gratis på nett begrunner han blant annet med følgende, hentet fra bloggen til Doctorow:

What’s more, I don’t see ebooks as substitute for paper books for most people. It’s not that the screens aren’t good enough, either: if you’re anything like me, you already spend every hour you can get in front of the screen, reading text. But the more computer-literate you are, the less likely you are to be reading long-form works on those screens — that’s because computer-literate people do more things with their computers. We run IM and email and we use the browser in a million diverse ways. We have games running in the background, and endless opportunities to tinker with our music libraries. The more you do with your computer, the more likely it is that you’ll be interrupted after five to seven minutes to do something else. That makes the computer extremely poorly suited to reading long-form works off of, unless you have the iron self-discipline of a monk.

I forbindelse med lanseringa av “Veslebror Ser Deg”, var Doctorow på Litteraturhuset hvor han blant annet snakket om at kopibeskyttelse (DRM) virker (video kan du se under). Han trekker fram eksempelet med Jon Lech Johansen som klarte å knekke DVD-beskyttelsen.

Både Klassekampen og Teknisk Ukeblad har hver sin lange artikkel med Cory Doctorow. Et innslag fra P2s Kulturnytt med reporter Ann-Iren Finstad hvor hun snakket med Cory Doctorow, med forlagsredaktør i Samlaget Ragnfrid Trohaug og NRKbetas Øyvind Solstad, kan du høre på NRKbeta.no.


Doctorow @ Litteraturhuset from Veslebror Serdeg on Vimeo.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: