To uker uten internett

Endelig, etter to uker uten internett sitter jeg nå med stabil nettlinje. Veldig deilig.

Jeg har hatt en følelse av at den første internettrouteren ikke har vært helt 100%. Og for to uke siden skulle jeg skifte kanal på den tråløse senderen på routern. Da virket det som at den tok en virkelig hard omstart. Og etter det, var internett borte.

Det beste ville selvfølgelig vært å ringe support telefonen med en gang. Men jeg vil vel tro at mange kjenner seg igjen i at det er et lite nederlag. Man må jo prøve å fikse ting sjøl. Dermed tok det et par dager før jeg ringte etter hjelp. Personen i den andre enden var veldig hyggelig og hjelpsom. Jeg bruker Start Bredbånd (nå en del av Powertech). En test viste at det ikke var noe galt på linja til meg, noe også routeren kunne bekrefte siden lampa for bredbånd lyste, men ikke den for internett.

Jeg hadde prøvd “alle” mulige instillinger, inkludert å tilbakestille til routeren til fabrikkinstillinger. Da jeg sa det, kom beskjeden fra den andre enden av telefonen at “vi sender deg en ny router”.

Ny router kom i posten. Men problemene var ikke over. Jeg hadde 10 sekunders internett, noe som ikke er særlig praktisk. Samme dag jeg fikk routeren hadde det vært et kabelbrudd hos nettleverandør og jeg trodde det kanskje hadde noe med saken å gjøre. Etter noen dager og flere telefoner, oppdaterte de routeren med ny programvare. Og nå virker alt fint og stabilt.

Jeg har vært klar over at internett er blitt en veldig integrert del av vår hverdag uten at vi tenker så mye over det. Internett er på mange måter slik strøm er, vi merker det først når det er borte.

Her er en liten liste over ting jeg gjerne skulle ha drevet på med, men som jeg ikke fikk gjort pga at det krever en internett tilkobling som virker.

 • bruke nettbanken
 • blogge
 • følge med på Twitter og Facebook
 • lese e-post
 • handle/sjekke julegaver
 • benytte meg av gode dagstilbud på nettbutikker
 • spille online (PS3/Xbox 360/Wii)
 • laste ned demoer til spillmaskiner
 • lese nyheter (VG/NRK/TV2 osv)
 • følge med på NRKbeta, ITavisen, Digi, IGN, Kotaku osv.
 • registrere DVDer (programmet henter info fra nettet)
 • søke på nett (bruke dette mye uten å tenke over det)

I Frankrike har de innført HADOPI-loven som i korte trekk betyr at hvis du laster ned ulovlig materiale og får to advarsler, mister du internett tilgangen ved en tredje gjentakelse. Skulle det være sønnen eller datteren i huset som begår forbrytelsen, vil fremdeles hele husstanden miste tilgangen til internett i opp til et år. Jeg håper at det aldri blir innført noe liknende i Norge, da konsekvensene av en slik lov vil bli svært store for dem som rammes av loven. Stadig mer baserer seg på at man skal bruke nettet. Det være seg levering av selvangivelse, hente skjemaer, søknader, sjekke Lånekassa osv. Dette er bare noen av de offentlige tjenestene. Så har man registrering av strømforbruk, betale regninger, sjekke telefonkatalog, holde kontakt med familie, venner og jobb.

Ting blir fort mye mer tungvint uten internett. Den første uka uten nett var veldig hard, mens den andre uka faktisk var noe lettere. Jeg vendte meg faktisk til å ikke ha et nett (som virket). Det som etter hvert blei mer kritisk, var at jeg ikke kunne bruke nettbanken. Og skulle en HADOPI-liknende lov tre i kraft her til lands, vil for eksempel kunder i Skandiabanken som er en ren nettbank få store problemer.

En ting jeg lenge har hatt lyst til å teste, men som jeg ikke har hatt mot til å prøve, er å pålegge meg selv en hel uke uten blogging for å se hva som skjer med trafikken til bloggen min. Nå har jeg hatt to bloggfrie uke, ufrivillig. Resultatet viser at jeg har hatt 968 besøk, ca. 69 om dagen, i perioden 1.-14. desember, med en litt dalene kurve mot slutten av perioden, noe som grafen fra Google Analytics viser. Og dette er gledelig tall.

Jeg håper dette blir siste gang jeg er uten nett så lenge (ufrivillig).

 graf_blogg

One thought on “To uker uten internett

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: