Salmer fra kjøkkenet (anmeldelse)

Salmer fra kjøkkenet er en morsom og småvittig film regisert av Bent Hamer som også har laget Eggs (også det en film jeg liker). Filmen kom i 2003, men jeg har faktisk ikke fått sett den før nå.

Etter andre verdenskrig blei bevegelsesmøsteret på kjøkkenet til svenske husmødre kartlagt av Hemnes Forskningsinstitutt i Stockholm. Dette blei gjort for å effektivisere arbeidet på kjøkkenet. Og på begynnelsen av 50-tallet blei 12 svenske observatører sendt til bygda Landstad i Norge for å kartlegge bevegelsene til norske ungkarer. Jeg lurer jo på om det er forskjell i bevegelsesmønsteret til svenske husmødre og norske ungkarer, men akkurat dette tar ikke filmen opp.

Observatørene skal sitte rolig i et hjørne av kjøkkenet og skal ikke påvirke det som skjer. Ungkarene skal heller ikke kontakte observatøren. Men selvfølgelig skjer det et lite vennskap mellom et par av dem.

Dette er en morsom film. Du sitter ikke og gapskratter, men det er en film med en lun humor som gjør at du liker den og sitter og humrer for deg selv. I begynnelsen av filmen er det faktisk lange scener uten noe dialog, uten at dette gjør det kjedelig.

Filmen fikk gode kritikker da den kom i 2003 og jeg vil tro den er like god og morsom i dag (siden jeg først så den nå 7 år etter utgivelsen). Salmer fra kjøkkenet er en god norsk film som anbefales på det varmeste.

Foto: skjermbilde fra filmen

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: