Gustav Lorentzen fra Knutsen & Ludvigsen er død


Foto: Philip Gabrielsen

Enkelte sanger er sånne som setter seg i hjernen og som man til stadighet nunner om og om igjen, og strofene under er kanskje ikke helt ukjent for de fleste:

Og jeg er dum og deilig, juba, juba
Øver foran speilet, dum og deilig, juba, juba
Danser som en snegle, dum og deilig
Nå går det bra, juba, juba

Dette er refrenget fra Dum og deilig som var en av de store slagerne til Knutsen & Ludvigsen. Men også Grevling i taket og Kanskje kommer Kongen er sanger som huskes.

Gustav Lorentzen som var den ene halvdelen av Knutsen & Ludvigsen døde onsdag 20. april, 62 år gammel. Han døde under et orienteringsløp hvor plutselig hjertestans var dødsårsaken. Sammen med Øystein Dolmen utgjorde de Knutsen & Ludvigsen som hold på i perioden 1970-86. Sammen ga de ut 11 plater i tillegg ga han ut seks soloplater og vant tilsammen seks Spellemannspriser hvor fire av dem var for soloutgivelser. Lorentzen skrev også en rekke bøker for både barn og voksne. Vårt Land har en detaljert oversikt over plate- og bokutgivelsene.

Lorentzen sammen med Dolmen har vært en del av manges oppvekst og som vi har mange gode minner fra. Øystein Dolmen kommenterte Lorentzens bortfall slik: “Jeg bærer på en enorm sorg og tristhet som jeg ikke klarer å kommentere akkurat nå”, men sier også at “Likevel er jeg svært takknemlig over de mange medfølende hilsener som har kommet. Dette er et tungt tap for oss alle og ikke minst for Alis og resten av Gustavs familie. Og for meg.”

Statsminister Jens Stoltenberg sa at: “Han hadde stort samfunnsengasjement og brukte sin posisjon som folkekjær artist til å løfte frem saker han var opptatt av. Musikken til Knutsen & Ludvigsen har blitt en del av norske barns kulturarv. Minnene om Gustav vil leve videre gjennom den“.  Til VG Nett sier Bjarne Brøndbo: “Det er så trist, jeg har ikke fått summet meg ennå. Han var så smart, og jeg var fascinert over hvordan Knutsen og Ludvigsen klarte å skrive sanger som egentlig var rettet mot barn, og fikk de til å bli så universelle. Den duoen klarte å viske ut skillelinjene mellom sjangrene i musikken.”. Maj Britt Andersen som også har lagd en del barneplater hadde dette å si: “Knutsen & Ludvigsen hadde jo suksess, så de visste jo at de ble satt pris på, men barnekultur blir ofte litt stemoderlig behandlet, så jeg vet ikke om han visste hvor mye han virkelig betydde for mange“.

Elling Borgersud fra Gatas parlament er en av dem som har vokst opp med Knutsen & Ludvigsen og hadde dette å si: “Vi har et veldig fan-forhold til Knutsen & Ludvigsen, og vi har gjort mange låter inspirert av dem. Dersom vi skal nevne ett band, i hvert fall et norsk et, som har inspirert oss, så er det dem“. På deres hjemmeside kan du laste ned en mixtape i MP3-formatet med tittelen Det er stengt i tunnelen – en liten hyllest mixtape til Ludvigsen.

Selv om Gustav Lorentzen nå er borte, har vi mange gode minner fra hans musikalske virke fra både radio, TV og plate. Og disse vil leve videre.

Orginal innlegget mitt:
Jeg har vokst opp med Knutsen & Ludvigsen fra både radio, TV og plate. Onsdag 20. april døde Gustav LorentzenLudvigsen62 år gammel etter plutselig hjertestans under et orietneringsløp. Sammen med Øystein Dolmen utgjorde de to Knutsen & Ludvigsen som holdt på i perioden 1970-86. Sammen ga de ut 11 plater og hadde mange kjente slagere som Grevling i taket, Kanskje kommer Kongen og Dum og deilig. I tillegg ga han ut en rekke soloplater samt skrev bøker for både barn og voksen, Vårt Land har en god oversikt. Han har også vunne Spellemannsprisen seks ganger.

2 thoughts on “Gustav Lorentzen fra Knutsen & Ludvigsen er død

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: