NRK fagdag 2010

Det er ikke hver dag man får en invitasjon av NRK. Men det kom altså en epost fra NRKbeta som inviterte meg til NRK sin fagdag torsdag 17. juni. Det kunne jeg ikke si nei-takk til.

Micheal T. Jones som har tittelen Chief Technology Advocate hos Google (han lage Google Earth) holdt foredrag om utfordringene mediebedriftene har som følge av den teknologiske utviklingen.

Under har jeg skrevet noe stikkordsmessig fra foredraget. Du kan se hele foredraget på NRK sitt Nett-TV del 1 og del 2, noe jeg kan anbefale.

De 10 siste årene har kveldnyhetene i USA mistet halvparten av sine seere. “Hvordan kan man få seerne tilbake?“. Jones sier at det ikke går, de forlot sendingene frivillig, å få dem tilbake vil være tvang. Det handler om å stille de rette spørsmålene for å løse et problem.

Rubert Murdoch vil ta betalt for lese nyheter på nett. Jones er glad for at han gjør det, men tror ikke det vil fungere. Hvorfor betale for noe man kan lese i 200 andre aviser/nettsteder? For at dette skal virke, må alle ta betalt.

De siste 10 åra har 1,4 milliarder kommet på nett. Hver dag skjer det 1 milliard søk på Google. Det er 1,3 milliarder epost brukere. 2 milliarder videoer blir sett på YouTube hver dag og 24 timer video lastes opp på YouTube hvert minutt.

Internett er en flott måte å spre gode ideer. “Har du en god ide i dag, kan alle vite om den i morgen“. Men det er bare 22% av alle mennesker på jorden som bruker internett. Mange steder på jorda er det ikke godt tilrettelagt for at alle kan bruke internett på PC. Derfor er det mobiltelefonen som blir den store internettplatformen for de fleste. Men det produseres lite innhold direkte for mobiler.

Googles oppgave er “Organize the world’s information and make it universally accessible and usefull“. Informasjon er ikke nyttig hvis man ikke kan forstå den. Jones bruker eksempler som Google Translate som oversetter nettsider fra et språk til et annet. Et annet eksempel han bruker er oljesølet i Mexicogulfen. Man kan si at oljesølet har så og så stor utbredelsen, men slike tall gir ingen mening. Derfor kan man vise oljesølets utbredelse på et hvert sted på Google Earth slik at man kan se det i en sammenheng. Deretter viser han kart over Europa som plasserer hvor soldater kommer fra som har dødd i Afganistan. Og det er veldig sterkt når han viser USA som nærmest blir et fylt opp av personer. Et tall i et regneark sier kanskje ikke mye, men i satt i en sammenheng blir det fort annerledes.

Hvordan spå om framtiden? Se bakover og sammenlikne med slik det er nå. Han sammenlikner et fly og en bil fra 1960 med dagensmodell. De ser like ut, men har likevel forandret seg innvedning.

Oppsummering
Hvis jeg skal prøve å trekke en liten konkunklusjon av det Micheal T. Jones sa under sitt foredrag, så blir det vel å gi folket det folket vil ha på en enkel og lett forståelig måte. Han oppsummert det slik:

  • Tilfredstill brukerne
  • Tilfredstill kundene
  • Spørr de rette spørsmålene
  • Aksepter forandringer
  • Omfavne feil
  • Søk essensen

Noen få ord om de andre delene. I paneldebatten var temaet Hvordan omstiller mediehusene seg for nettframtida? og Michael T. Jones (Google), Christian Oterhals (VG Nett) og  Sindre Østgård (NRK.no) snakket om hvilke grep og forandringer som må til for å henge med. Oterhals fra VG kunne også fortelle at de kommer til å slippe noe til iPad i september. Hele seansen kan du se på NRK Nett-TV. Formiddagens seanse blei avsluttet med at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas snakket om tingenes tilstand i NRK og så litt fremover. Dette kan også sees på NRK Nett-TV. Han delte også u tNRKs Journalistpris til journalistene bak dokumentarserien ‘Connecting people‘.

Det var artig å få anledning til å høre på Micheal T. Jones. Vil anbefale å ta en titt på NRK Fagdag 2010 sine sider og mange av sesjonene denne dagen ligger på NRK Nett-TV.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: