Nordlys i Risør

Søndag 1. august var det et kraftig utbrudd på sola (se Knut Røed Ødegaards astroblogg) som ga oss et flott nordlys (Wiki: Aurora polaris) for oss i Sør-Norge natt til onsdag 4. august.

Jeg og min søster var ute en tur og jeg tok først litt stjernebilder som kan sees nederst i dette innlegget, før vi vant ut at et vindu i andre etasjen som vendte på nord, var det perfektet stedet for å observere nordlyset. Vi så også fem stjerneskudd, men ingen av disse fikk jeg med på noe bilde.

Nordlyset beveget seg flott over himmelen. Det hadde periodevis sterk og svak intensitet. Etter at vi hadde holdt på i nesten 2,5 timer, tok vi en pause, og da kom det litt skyer og lett tåke her i Risør. Vi hadde med andre ord vært ganske heldige.

Alle bildene er tatt med Nikon D60 og Nikor 18-55mm objektiv. Nordlysbildene er tatt med 20 sekunders eksponeringstid, f/5,3, ISO-400. Time lapse videoen er satt sammen av 40 stilbilder med to bilder i sekundet.

Bildene har en Creative Commens linsens.

Hadde vært gøy å høre om du fikk med deg nordlyset, og legg gjerne igjen en lenke til bilder du har tatt.

 

Her er noen stjernebilder. Den lange streken du ser i bildet under er en satelitt som farer over himmelen. På bilde nummer tre ser du Karlsvogna, også kjent som Store Bjørn.

Foto: Frank Eivind Rundholt – Creative Commons by-nc-sa

8 thoughts on “Nordlys i Risør

 • 04/08/2010 at 09:57
  Permalink

  Kjempe stilig slideshow du har laget! Er så utrolig fasinerende med slike naturfenomener :) Vi også så masse stjerneskudd her, det ene var heeelt enormt.

  Reply
 • 04/08/2010 at 13:07
  Permalink

  Utrolig flotte bilder!
  Hvilke innstillinger brukte du på nordlyset og stjernene? :)

  Reply
  • 04/08/2010 at 14:29
   Permalink

   Pånordlysbildene brukte jeg ISO-400 og lukkertid på 20 sekunder. På de fleste stjernebildene brukte ISO-800, 10 sekunder lukketid. Men på disse bildene brukte jeg et Sigma 70-300mm objektiv.

   Er egentlig bare å prøve seg fra litt. Men ISO-400 til 800 og en lukkertid på mellom 10 og 20 sekunder ser ut til å fungere greit. Et stativ eller noe å sette kameraet på er et must med så lang lukkertid.

   Reply
 • 04/08/2010 at 16:50
  Permalink

  Flotte bilder og flott video!! Det var aldri noen som sa et ca tidspunkt, så jeg sovna og orka ikke å tenke på å sitte oppe hele natta. Hadde jeg visst at jeg kanskje kunne sett noe så tidlig som 1-2 tida slik en del som poster sier har skrevet, så skulle jeg helt klart husket å ha på en alarm/prøvd å sitte oppe litt til :)

  Får heller ta ei langhelg i Nord-Norge engang. Bør nok opplevels både stedet og lyset der!

  Reply
  • 04/08/2010 at 20:57
   Permalink

   Ja, de var veldig uklare på når det ville starte. Kanskje ikke så lett å gi noe nøyaktig tidspunkt. Det var først ved midnatt at det var mørkt nok der jeg var for å se noe. Var vel på sitt mest intense mellom halv-to og to.

   Reply
 • 04/08/2010 at 16:53
  Permalink

  stilig:)
  jeg så ikke noe nordlys her. vet ikke om det var noe heller,men var ikke våken så veldig sent.

  Reply
  • 04/08/2010 at 20:58
   Permalink

   Nå bor jo du i et område med mye belysning, så det kan jo hende hadde det ikke var mørkt nok. Men tipper du har sett flotte bilder på nettet.

   Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: