Anmeldelse: The Social Network (2010)

Det kan kanskje høres ut som en dårlig idé å lage en film om Facebook. For det må jo bli kjedelig, eller…?

The Social Network tar for seg historen omkring Mark Zuckerberg og Facebook sitt opphav. Det starter med at Zuckerberg blir dumpet av kjæresten. Og den påfølgende kvelden drikker han seg full, blogger om bruddet, hacker seg inn i databaser og laster ned bilder av de kvinnelige studentene på Harvard. Og ved hjelp av en algoritme han får fra sin venn Eduardo Saverin oppstår FaceMash som lar menn velge en av to damer som er mest attraktive. Trafikken til siden er så stor at nettverket på Harvard bryter sammen. Alt i løpet av en natt.

Denne hendelsen får brødrene Cameron og Tyler Winklevoss nyss om. De kontakter Mark fordi de trenger en som er god til å programmere og trenger hjelp til sin nettside, Harvard Connection. Det er tydelig at Mark får en del ideer fra dette prosjektet som han overbringer til sin venn Eduardo. Nettsiden de jobber med er ‘TheFacebook‘. Mark programmerer og Eduardo står for finansieringa. Etter hvert som TheFacebook utvilker seg og blir større, kommer de i kontakt med Sean Parker som mange kanskje kjenner som en av grunnleggerne til Napster.

Facebook vokser og det gjør problemene for Mark Zuckerberg også. Brødrene Winklevoss saksøker ham for å ha stjålet ideen om Facebook fra deres Harvard Connect [ConnectU] og Saverin saksøker Zuckerberg for ikke å bli krediert som en av medskaperne til Facebook og fordi han blei skjøvet ut av selskapet.

Jeg fikk nesten bakoversveis av åpningsscenen hvor Mark Zuckerberg og hans kjæreste Erica Albright sitter på kafé. Makan til åpningsreplikk har jeg ikke sett. Og hvordan Jesse Eisenberg klarer å lire av seg monologen skjønner jeg ikke. For her var tempoet høyt. Det var jo såvidt oversetteren klarte å henge med.

Filmen er drevet av dialog og det går i ett i to hele timer. Man blir faktisk sugd inn i filmen fra første stund. Manus er skrevet av Aaron Sorkin og med regi av David Fincher. Men en stor ære går til Jesse Eisenberg som spiller Mark Zuckerberg. Også Andrew Garfield og Justin Timberlake som spiller henholdsvis Eduardo Saverin og Sean Parker gjør det veldig godt.

Mark Zuckerberg blir framstilt som en med svært korte sosiale antenner. Så det er jo litt ironisk at det er han som er opphavet til det sosiale nettverket alle bruker.

Ja, det er mulig å lage en god film om Facebook. Det har The Social Network bevist. Om dette er den hele og fulle sannhet om Facebook, vet jeg ikke. Men slik den fremstilles, får du uansett to knakende gode timer med underholdning.

Utgitt: 2010. Sjanger: Drama. Land: USA. Regi: David Fincher. Manus: Aaron Sorkin [basert på boka “The Accidental Billionaires” av Ben Mezrich]. Skuespillere: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Brenda Song, Rashida Jones, Justin Timberlake, Joseph Mazzello, Malese Jow, Eli Jane, Armie Hammer, Max Minghella.

Foto: IGN.com

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: