Anmeldelse: Trolljegeren (2010)

Det er en ting du må gjøre:
Se Trolljegeren!

Husker du alle eventyrene om tusser og troll som du hørte som liten? Mye kan tyde på at dette er sant, i alle fall hvis vi skal tro folkene bak Trolljegeren. Og det gjør jeg så gjerne i 1 time 43 minutter. 

Filmen starter rolig med de tre studentene fra Høgskolen i Volda som skal lage dokumentar om en lokal mann. De vet bare fornavnet, Hans, og at han muligens er en ulovlig bjørnejeger. Det er ikke lett å få han i tale, så de følger etter ham. Det viser seg han han ikke er noen bjørnejeger i det hele tatt, men at han er Norges eneste trolljeger og jobber for TST (Trollsikkerhetstjenesten). Hans lar de tre studentene bli med ham i fjellheimen på jakt etter troll som er som har forlatt sine faste områder.

Trolljegeren faller inn under kategorien mockumentary. Det vil si at filmen presenterer sitt innhold i dokumentarform og at dette er ‘sannheten’. I dette tilfellet blei filmen funnet på to harddisker og dermed er jo parallellen til The Blair Witch Project (1999) ikke langt unna. Men glem denne sammenlinkingen. La Trolljegeren stå for seg selv. Det fortjener filmen.

Det som gjør at filmen fungerer så bra, er at den tar troll på alvor, men på en humoristisk måte. For dette er en svært morsomt film. Dette hverken er eller prøver å være en grøsser eller skrekkfilm, men en seriøs komedie hvis dere skjønner meg rett.

Vi får forklart både det ene og andre om troll. Noe har vi hørt i eventyrene, andre ting er nytt. Dessuten er det en del artige komiske poenger og musikkbruk. Og monstermastene får ny betydning. Jeg sier ikke mer.

Otto Jespersen er fantastisk som trolljegeren Hans. Denne rollen passer han perfekt. Det er ingen komisk rolle, men rollen er morsom. Også de tre studentene fra Volda (Tomas Alf Larsen, Johanna Mørck, Glenn Erland Tosterud) gjør jobben sin godt.

Filmen er filmet håndholdt. Det betyr mye bevegelse i kamera for å gi inntrykk av at det er filmet der og da. Noen vil kanskje synes at dette er vel vinglete, men jeg synes det er helt greit. Passer inn i sammenhengen. Effektene er flotte og ser helt naturlige ut i landskapet de [troll] befinner seg i. Trollene virker så naturlig som et troll kan virke.

Jeg liker tonen filmen har. Filmen er seriøs og har ingen komiske personer (med unntak av bi-rollen til Robert Stoltenberg), men det er handlingene og dialogen som gjør det hele morsomt. Referanser til eventyr og virkelighet gjør dette til en svært så seervennlig film. Oppfordringen er gitt: Gå å se denne filmen.

Utgitt: 2010. Sjanger: Mockumentary. Land: Norge. Regi & manus: André Øvredal. Skuespillere: Otto Jespersen, Hans Morten Hansen, Tomas Alf Larsen, Johanna Mørck, Knut Nærum, Robert Stoltenberg, Glenn Erland Tosterud.

Filmplakaten er tjuvlånt fra Trolljegeren.no.

One thought on “Anmeldelse: Trolljegeren (2010)

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: