Frivillige på festivaler må betale skatt


Foto: Øyafestivalen/Øya Foto – Creative Commons BY-ND 2.0

Jeg blir litt provosert når jeg på aftenposten.no leser at Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, mener at frivillige på festivaler skal betale skatt.

Grunnen til det, mener Skatteetaten, er at de frivillige får gratis inngang på festivalen. Dessuten skal festivalene levere inn lønns- og trekkoppgave for de frivillige og betale arbeidsgiveravgift for dem om den samlede verdien av festivalpass og andre ytelser overstiger 1000 kr.

De som hjelper til på festivaler gjør det ikke for å tjene penger eller bli rike. De gjør det for at de er interessert i musikk, eller andre kulturelle aktivitetet, og fordi de vil hjelpe arrangsjørene med å få gjennomført en festival de har interesse for.

Hadde det ikke vært for alle de frivillige som deltar på de forskjellige arrangsjementer rundt om i landet, ville det for de fleste arrangsjører nærmest være umulig å gjennomføre de ulike festivalene. Mangfoldet hadde i alle fall forsvunnet.

Er det slik at Staten vil ha et mangfoldig kulturliv, må de tørre å gi slipp på litt inntekter til seg. De frivillige er faktisk interessert i det de holder på med, og det vil være utrolig dumt for alle parter å ødelegge denne gløden de har for akkurat sin festival.

Nei, la de frivillige få jobbe frivillig, og la oss beholde kulturmangfoldet.


Video fra NRK.no

Her er også et innslag fra NRK Radio.

Jeg har oppdatert innlegget med bilde, video og lyd.

11 thoughts on “Frivillige på festivaler må betale skatt

 • 18/07/2011 at 19:15
  Permalink

  Hørte på radio for litt siden at AP sier at slik skal det ikke være. Litt merkelig i grunnen når det er de som har stått i bresjen for våre mer eller mindre rigide skatte regler samt vert mer enn meget engasjert i debatten om at det ikke skal gis skattefradrag på gaver som gis til frivillige organisasjoner. Men det er jo snart valg, så nå skal det vel fremstå som den reddende engel og befale med sin mektige røst hvor skapet de selv satte feil skal stå. Sukk.

  Og folk lar seg bedra.

  Nei, jeg stemmer ikke frp.

  Reply
  • 18/07/2011 at 19:38
   Permalink

   Jeg så at kulturminister Anniken Huitfeldt hadde vært ute i VG hvor hun sa:

   Dersom dagens regelverk skaper problemer for festivalene, er det naturlig at vi ser på dette.

   Reply
 • 19/07/2011 at 01:35
  Permalink

  Dersom man ser på disse godene som inntekt, kan man jo samtidig trekke fra utgiftene man har… Tipper at de frivillige har høyere kostnader enn 1000 til reise, opphold etc. En lignenden sak: Skatteetaten forsøkte for en tid tilbake å skattelegge fotballdommere for et honorar på noen hundrelapper… Men da dommerne begynte å trekke fra utgiftene sine til inntektservervelse, ble det raskt et regnestykkes som gikk i skattetatens disfavør… Forslaget forsvant raskt… Så vil også skje med dette forslaget…

  Reply
 • 19/07/2011 at 09:21
  Permalink

  Jeg er helt enig i det du skriver. Gleden ved å holde festival og å ha frivillige blir litt borte når staten skal begynne å legge seg oppi det frivillige arbeidet. Av å til må det jobbes mer for å sikre kulturlivet og mindre for å tjene penger…

  Reply
  • 19/07/2011 at 13:11
   Permalink

   Det drives mye godt frivillig arbeid i Norge. Synd hvis denne gløden skal forsvinne fordi staten vil ha mer penger.

   Reply
 • 19/07/2011 at 16:11
  Permalink

  Dere tar fortsatt politikere alvorlig? Norske politikere er helt ubrukelige, de klarer INGENTING. Vel, ikke helt sant det, de fikk jo kjørt igjennom bl.a datalagringsdirektivet, et forslag ca 85% av befolkningen sa nei til. De vet ikke at du eksisterer, de driter fullstendig i om du lever eller dør, så lenge de får SIN sak igjennom. Listen over ting vi ikke ville ha men fikk tråkket ned i halsen er lang etterhvert. Har dere ikke fått nok snart?

  Reply
 • 19/07/2011 at 20:38
  Permalink

  De frivillige må ha adgang til festivalområdene for å kunne jobbe. Kan umulig bli noe igjen å skattlegge der. Og Stoltenbergregjeringen kan bare drite i å forsøke å nevne ordet dugnad heretter..når de driver på slik. Man kan knapt gjøre noe som helst lenger uten at det skal skattes av. Dugnadsånden var stor før i tiden,- nå krymper den mer og mer, og det er politikernes ansvar pga deres skattegrådighet.

  Reply
  • 19/07/2011 at 21:09
   Permalink

   Slike ting er med på å irretere, og skaper nødvendigvis ikke bedre dugnadsånd.

   Reply
 • 19/07/2011 at 20:51
  Permalink

  Det samme gjelder for frivillige som gjør en innsats en annen plass i verden og som lever av gaver. Synes det er litt snodig på en måte, det også, men et sted går vel grensen.

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: