Anmeldelse: The Hobbit – An Unexpected Journey (2012)

the_hobbit_trailer_pic

Etter nærmere 10 år er endelig Peter Jackson tilbake, og det til gangs. The Hobbit – An Unexpected Journey er den første av tre filmer i filmatiseringen av Hobbiten som J. R. R. Tolkien skrev i 1937 og foregår 60 år før handligen i Ringenes herre som Jackson allerede har laget film om.

Historien

En dag dukker Gandalv Grå opp hos Bilbo Lommelun. Og ikke lenge etter har Bilbo også fått besøk av 13 dverger (som føler seg svært godt hjemme der).

Det er ikke noen liten oppgave denne gjengen har fått. De skal gjenvinne Erebor som er dvergenes tapte rike.

En slik tur er selvsagt ikke uten hindringer. Troll og andre vesner gjør alt for å hindre dem i å komme seg nærmere målet.

Det blir også gjensyn med både Ringen og Gollum.

Film, 48 fps og 3D

Jeg var veldig spent på hvordan det ville være å se filmen med 48 bilder i sekundet, mot 24 som er vanlig på kino. For det meste fungerte det veldig greit med HRF 3D (High Frame Rate). Det gikk litt tid å venne seg til det. Utendørs fungerte det veldig fint, mens det innendørs kunne virke litt kunstig. I enkelte actionsekvenser virket det som at noen hadde trykket på hurtigspoleknappen. 3D-effekten var ikke overdreven, men brukt fornuftig.

En spilletid på 2 timer og 49 minutter kan virke lenge på en film av tre basert på én bok. Men jeg synes faktisk det gikk veldig raskt unna selv om to-tre sekvenser helt sikkert kunne vært kuttet ned noen minutter hvert. Da tenker jeg på introduksjonsekvensen med dvergene, Bilbo som møter Gollum og en actionsekvens.

Jeg vil ha mer

Da filmen var over tenkte jeg: “Jeg vil ha mer. NÅ!”. Hobbiten er nok et godt stykke arbeid av Peter Jackson. Likte du Ringenes herre-filmene, må du bare se denne (men det regner jeg med du har funnet ut av selv). Om du ikke har lest boka Hobitten, så vil du likevel ha stor glede av filmen (er lenge siden jeg leste boka).

Det er bare en ting å gjøre i jula mellom pepperkakespising, gløgg og ribbe: Gå på kino å se The Hobbit – An Unexpected Journey.

Utgitt: 2012. Land: New Zealand. Norsk tittel: Hobitten – En uventet reise. Regi: Peter Jackson. Produsent: Carolynne Cunningham, Zane Weiner, Fran Walsh, Peter Jackson. Manus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro. Musikk: Howard Shore.  Medvirkende: Martin Freeman, Richard Armitage, Cate Blanchett, Sylvester McCoy, Benedict Cumberbatch, Elijah Wood, Ian Holm, Hugo Weaving, Ian McKellen, Andy Serkis, Christopher Lee, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O’Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Jed Brophy, Mark Hadlow, Adam Brown. Studio: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WingNut Films. Distributør: Warner Bros. Pictures

Foto: Skjermbilde fra filmtraileren

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: