ToTusenOgTi eller TjueTi?
Av og til oppstår det en del snåle problemstillinger. Den siste i rekken er om man skal si ToTusenOgTi eller TjueTi (har bevisst valgt å skrive med store bokstaver for å skille enkelt sifferne).
I følge Språkrådet er det ToTusenOgTi som er riktig uttalemåte:
Tidsperioden 2000-2099 kaller vi totusentallet (eller 2000-tallet, også kalt det 21. århundret). Det blir parallelt med at vi sier tusentallet om århundret fra år 1000 og utover, som i setningen «kristendommen ble innført på tusentallet».
Nå er tror jeg ikke det blir noe problem om man sier det ene eller andre. Og jeg vet ikke helt om man trenger å henge seg opp i slike detaljer heller. Dette er vel noe som går seg til etter hvert. Jeg husker da jeg var liten, vi snakker om slutten på 80-tallet, da tenkte jeg fælt på hva jeg skulle si når vi kom til 2000. Skulle vi si 00 eller 2000? Men det gikk greit det også. Foreløpig tror jeg at jeg har en blanding av de to alternativene, men heller nok mest over mot ToTusenOgTi uten å ha tatt noen endelig stilling til mitt valg.
Det er i alle fall flott å se at gjengen på Twitter tar fatt i denne problemstillinga. Ta gjerne en titt på både #Tjueti og #Totusenogti.
Både NRK og statsminister Jens Stoltenberg har fulgt Språkrådets anbefalinger, så gjenstår det å se om Kong Harald gjør det samme i sin nyttårstale.
Det er like naturlig å si tjueti som vi alltid har sagt nittenti. Hvem vil vel si ettusennihundreogti om nittenti?
Et godt poeng. Nittenti er jo en vanlig talemåte, så da burden tjueti være det samme.
Nå er det vel vanlig å si nittenhundreogti og ikke ettusennihundreogti.