Få mer ut av Twitter – Nybegynner tips
Er du en av dem som har prøvd Twitter uten helt å skjønne hva du skal gjøre eller hva du skal bruke det til? Du er i så fall ikke den eneste. Jeg brukte et godt halvår før jeg fant ut av hva dette sosiale mediet kunne brukes til. Det store gjennombruddet kom, da jeg tok i bruk en så kallt Twitter-klient.
Hvem skal jeg følge?
Før du selv starter med å twitre, kan det kanskje være greit å følge noen for å se hva det hele dreier seg om. Men hvem skal du følge? Har du bekjente på Twitter kan du jo se hvem han/hun følger å se om det de skriver er av interesse. Du kan jo også ta en titt på de jeg følger.
Jeg har en god blanding av politikere, artister, journalister og mannen i gata. Alle folk som jeg føler det interessant å følge.
Når du finner en person, en artist, et parti eller en bedrift du vil følge, har du et par alternativer.
Det ene alternativet er Follow. Da vil alle meldingene fra denne personen dukke opp i hovedstrøm, eller Timeline som Twitter kaller det.
Det andre alternativet er Add to list. Denne har jeg brukt for eksempel til å følge ulike nyhetssteder som NRK, VG og TV2. Min liste finner du her. Fordelen med å bruke lister er at meldinger fra disse ikke dukker opp i tidslinjen for personene du følger.
En annen måte å bruke lister på, er for eksempel å sortere folk du vil følge i ulike kategorier, alt etter hva de twitrer om. Eks. politikere, musikere, idrettsfolk, kjendiser, venner.
TweetDeck lar deg sette opp en kolonne for lister hvis du ønsker det. Dermed kan du lett følge med på alt som skjer, samtidig.
#Firkantemne / #hashtag
Når man skriver en tweet, kan man utstyre den med et såkalt firkantemne, eller hashtag som det heter på engelsk. Sett # foran et nøkkelord i det du skriver. Det gjør at man lett kan følge enkelttemaer. I TweetDeck kan man legge til en kolonne som lister opp alle twittermeldinger som inneholder et bestemt firkantemne.
På hashtags.no kan du til enhver tid se hvilke temaer det skrives mest om her i Norge. Dette er også en grei måte å finne folk man kan følge.
Twitter-klient
Det finnes forskjellige såkalte Twitter-klienter som gjør det å twitre enklere og mer oversiktelig. Jeg bruker TweetDeck som jeg synes er et veldig greit program. Programmet er en Adobe Air applikasjon og støttes dermed både på Windows, iOS (Apple) og Linux. I tillegg får man programmet til både Android og iPhone.
TweetDeck gjør det lett å lese meldinger fra de du følger, tweets som nevner deg og direktemeldinger (private). Du kan i tillegg sette opp flere kolonner for følge ulike temaer (firkantemner) eller lister du har opprettet.
Noen tips om re-twitring
Tidligere i år leste jeg på IDG.se om Dan Zarrella som har skrevet boka ‘The Social media marketing book’. Han hadde gjennomgått tusenvis av tweets for å se hva som skulle til for at en twitter-melding skulle sendes videre, retwitres.
- Tid og ukedag spiller en rolle
Muligheten for at en melding blir sendt videre er størst på ettermiddagen, kvelden og i helgene. Fredag er den beste dagen i uka og mellom kl 15 og 24 den beste tiden på døgnet. - Velg dine ord nøye
Det er størst sjanse for en retweet om du bruker order “du” (“you”), da snakker du på en måte direkte til “meg”. Ord som game, going, haha, lol, but, work, home og bed viste seg å gå få retweets. - Send med en lenke
I Zarrellas undersøkelse var det i et tilfeldig utvalg meldinger 19% med lenker. Av de meldingene som var videresendt, var det tre ganger så mange som inneholdt en lenke. - Bruk en URL-forkorter
Jo kortere lenke, jo bedre. De to mest brukte var bit.ly og ow.ly. [TweetDeck lar deg selv velge hvilken URL-forkorter du vil bruke.] - Less is more
Jo oftere du poster, jo ferre klikk får du i følge Zarrella. Om du skriver mange innlegg i timen, minker sjansen for å få en retweet.
Når det er sagt, så kommer ofte en retweet helt av seg selv. Skriv noe godt, noe morsomt, en god betrakning, så er det nok noen som liker det. Men å få mange retwitringer er vel ikke noe mål i seg selv.
Twitter og TV-titting
Twitter er et perfekt redskap ved TV-titting. Muligheten til å diskutere og snakke om det man ser der og da, ved bruk av firkantemner (som nevnt over).
Om du ser en valgsending, Melodi Grand Prix, en tippeligakamp eller Idol så kan Twitter være med på å berike et direktesendt TV-program.
Noe mer?
Om det er noe som skulle være uklart eller noe du lurer på, skriv en kommentar. Er det noe jeg har glemt å nevne, så vil jeg gjerne høre om det, så kan innlegget oppdateres.
ojojoj,mye å lese,mye å sette seg inn i. Til helga kanskje;) Tusen takk for info!
Har endelig fått skrevet dette innlegget. Blei kanskje litt mye tekst, men det måtte med.
Håper det kan være til hjelp.