Filmen Max Manus anbefales

colosseum_max_manus

Fredag 19. desember var jeg på Colosseum kino og så premieren på Max Manus. Kort sagt, ta en tur på kino å se filmen.

Filmen handler som navnet antyder, om motstandsmannen Max Manus. Filmen tar for seg alle krigsårene og det er jo i utgangpunktet et langt tidsspenn for en film på to timer. Men jeg synes de har klart det veldig bra.

2. verdens krig er et spennende tema og det fascinere fremdeles. Hendelsene som er tatt med fra motstandsbevegelsens aksjoner er spennende og flere ganger satt jeg å tenkte at det der hadde jeg aldri turt. Men det hendte jo at de blei tatt også da.

Jeg er imponert over at de har fått Oslo til å se gammelt ut, men så har de jo brukt 55 millioner på filmen. En del av disse pengene har nok gått til bruk av digitale effekter. Når det gjelder lyden, var den godt mikset. Ekspolosjoner, skudd og tale er godt plassert i lydbildet. Bra.

Aksel Hennie spiller Max Manus, mens Nicolai Cleve Broch spiller Gregers Gram. Skuespillerprestasjonene er gode både hos disse to og de andre som er med i filmen. Jeg likte også at filmen har mindre profilerte skuspillere som vi ikke har sett så mye til.  Dette er jo et problem generelt i Norge (siden vi er et lite land), at det er de samme skuespillerne som går igjen i mange av produksjonene. Noen av de andre som er med er: Agnes Kittelsen (Ida Nikoline ‘Tikken’ Lindebrække), Knut Joner (Gunnar Sønsteby), Petter Næss (Martin Linge), Christian Rubeck (Kolbein Lauring) og Kolbein Lauring (Jens Christian Hauge).

Selv om filmen omhandler et alvorlig tema, er det mye humor og varme i filmen.

Filmen er blitt sett av 140 000 i åpningshelga, og slår dermed rekorden Fritt Vilt 2 satte med rundt 40 000 besøkende. Jeg har en følelse av at denne filmen kan bli sett av svært mange, da den appelerer til et bredt spekter av befolkningen. En ting jeg la merke til på premieren var at snitt alderen på de besøkende var mye høyere enn en “vanlig” premierefilm. Det var mange foreldre som gikk sammen med sine tenåringsbarn og det var også mange i besteforelder alder.

Max Manus har fått gode kritikker. Både Dagbladet og VG har gitt filmen terningkast 5, og jeg kan egentllig bare henge meg på. Så hvis du skulle få en ledig stund i jula, eller bare har lyst til å slippe og sitte å spise julekaker sammen med familien et par timer, ta en tur på kino å se Max Manus.

Her er en video med anmeldelse av Birger Vestmo i Filmpolitiet.

Traileren til Max Manus.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.