Så er det tid for å snoke litt

 skattepenger

I dag er det dagen for å snoke i andres saker. Skattelistene blei lagt ut i natt og du kan nå sjekke deg selv, familie, venner og arbeidskollegaer. NRK.no er bare en av veldig mange steder man nå kan sjekke skattelistene.

Spørsmålet er jo om vi faktisk trenger å ha muligheten til å snoke i andre inntekt og skatt. Hvor viktig er dette egentlig? Selvfølgelig kan det være litt artig å se hva resten av familien tjener. Men har jeg behov for å vite hvem de rikeste kvinnene i Norge er, de rikeste nullskatteyterne eller at Morten Furuholmen tjener minder enn Tjostolv Moland og Joshua French? Nei, jeg trenger ikke det. Men likevel sjekker jeg litt, fordi muligheten er der.

Gunnel Helmers i Datatilsynet mener åpenheten har gått for langt:

Offentliggjøringen av skattetall har bikket over en grense, tallene var ment å brukes for å holde skattesystemet i ørene og sikre at vi hadde et rettferdig system. Det er betenkelig at enkeltpersoners økonomi nå omgjøres til underholdning.

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, var på VG Nett i dag og svare på spørsmål om blant annet ID-tyveri og personvern.

Det finnes en del Facebook applikasjoner som gjør det lett å sjekke hva alle dine Facebook-venner tjener. Men det er faktisk like lett å stenge denne mulighete (hvis du ikke vil at andre skal snoke i dine inntekter), Dinside.no viser hvordan.

Før, i “gamledager”, blei skattelistene lagt ut på biblioteker og offentlige kontorer i en begrenset periode. Så de som ville, kunne få tilfredstilt sine lyster. Nå er alt veldig lett tilgjengelig og det gjør det enkelt, spesielt for de som har onde hensikter, til å finne ut ting om deg. Spørsmålet blir om offentligjøringa går på bekostning av personvernet. I en viss grad gjør den vel det. Hvert år blir det diskusjon om denne blottlegginga faktisk er nødvendig. Jeg mener vel at dette ikke er tilfelle. Legg gjerne igjen en kommentar om hva du mener.

Det flotte pengebildet har jeg tatt selv og er lisensiert under Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: