Test: Aiptek 3D i2

Da har jeg fått meg et nytt elektronisk leketøy. Artig med nye dingser. Jeg har kjøpt meg et 3D kamera fra Aiptek, nærmere bestemt Aiptek 3D i2. Jeg kjøpte mitt eksemplar på Komplett.no til 1200kr. Dette var tilbudspris. Normalpris ligger på rundt 1350-1450 kr på de ulike nettbutikkene.

Aiptek3D i2 er utstyrt med to linser som er plassert noen centimeter fra hverandre for å skape dybde i bildet. Kameraet er 5M og tar bilder i en oppløsning på 2592×1944 i 2D. Den filmer i 1280 x 720p @30 fps. Når den tar bilder eller filmer i 3D, blir dette lagret som side-by-side. Det betyr i praksis at den horisontale oppløsningen blir halvert. Det er mulig med 4 x digital zoom, men ikke å anbefale. Bedre å lavære og zoome.

Aiptek støtter minnekort på opp til 32GB. Jeg bruker et 16GB minnekort og det skal, da være plass til ca. 7,5 timer med video. Video lagres i AVC h.264 (MP4) formatet. Bitraten ligger på rundt 7-8Mbit på de klippene jeg har sjekket. Varierer litt avhengig av hva du filmer.

Skjermen på Aiptek3D i2 har en oppløsning på 480×240 og er en såkalt parrallax barrier skjerm. Det betyr at du kan se 3D-effekten uten bruk av briller. Det fungerer greit og du ser faktisk at det er dybde i bildet. Det er mulig å koble Aiptek3D i2 til en 3D-TV med den medfølgende HDMI-kabelen. Har du ikke 3D-TV vil du da se video og bilde i side-by-side format. Du kan konvertere både bilder og video til anaglyph 3D med den medfølgende programvaren (som finnes internt i kameraet). Det beste er vel kanskje å bruke et videoredigeringsprogram som støtter redigering av 3D. Et slikt program er f.eks. Magix Movie Edit Pro 17. Dette er forholdsvis rimelig også. Det er dette programmet jeg har brukt til å redigere min video som du kan nederst i innlegget.

En litt irriterende ting, er at det ikke er mulig å skru av lydene den lager. Det er ingen volumknapp på enheten, men dette er heller ikke noe savn.

Størrelsen på kameraet er greit, sitter godt i hånden. Knappene kan kanskje virke litt billige, men det kan jeg leve med. Kvaliteten på video og bilder er rimelig gode, sett i forhold til pris og at 3D til forbrukermarkedet er forholdsvis nytt. Det holder for meg, i alle fall i denne runden. Batterikapasiteten er også grei. Jeg filmet en del i løpet av en 2 timers tur og det holdt greit.

Oppsummering: Jeg ser vel egentlig på Aiptek3D i2 som et leketøy for folk som vil teste ut 3D for første gang. Nå må jeg bare begynne å lære å filme i 3D. Det trengs litt annen komposisjon av bildet enn ved 2D-filming for å utnytte 3D-formatet. Men jeg må si at dette er veldig artig. Absolutt å anbefale for de som trenger en ny gadget å leke seg med.

Jeg har ikke 3D-TV, så jeg får nøye meg med å bruke de tradisjonelle rødcyan brillene (som også følger med) når jeg skal se 3D. Jeg har lagt ut en side-by-side versjon av YouTube-videoen som du kan se under, på Mininova. Hvis du har 3D-TV, hadde det vært flott om du kunne laste ned fila, testet og gitt meg en tilbakemelding på hvordan det så ut.

Last ned side-by-side versjon med torrent. Fila er på 166MB, 720p side-by-side, MP4.

Bildene og videoen er lagt ut med en Creative Commons by-nc-sa lisens.

Her er et lite bildegalleri med bilder i anaglyph versjon. Klikk på bildene under for å få dem i stort format.

   

   

   

Jeg har lagd to ZIP-filer med bildenene, en inneholder side-by-side versjonen og den andre inneholder anaglyph 3D versjon.  

For å se videoen under trenger du rød-cyan briller. Den kan også sees på i YouTube i andre 3D-formater (og vanlig 2D om du ønsker det).

Oppdatering: Har lagt til litt utfyllende tekst.

4 thoughts on “Test: Aiptek 3D i2

 • 24/10/2010 at 22:51
  Permalink

  Synes still-bildene er veldig fine. På youtube video (med anagylph briller) så virker det som om kamera komprimerer veldig mye? Synes jeg ser en del "artifacts" feks der hvor du filmer vannet? Kan du bekrefte dette? Ellers et utrolig morsomt kamera til en morsom pris.

  Reply
  • 24/10/2010 at 23:18
   Permalink

   Årsaken til at det ser veldig komprimert ut er at kameraet filmer med 1280 horisontalt side-by-side. Det betyr at hvert kamera bare får 640 pixler i bildet. Så når den anaglyphe versjonen lages strekkes bildet fra 640 til 1280, altså en fordobling i antall piksler.

   For stilbildene gjelder det samme. Men her er oppløsningen mye høyere og resultatet blir derfor mye bedre.

   Jeg la også merke til det med vannet. Og tror nok skyldes om forklart over samt at det er små dråper i bevegelse. Det er ikke det samme artifaktene på større gjenstander.

   Har fått brukt kameraet en del mer nå, og er veldig fornøyd.

   Reply
 • Pingback: Videoclip from the last a-ha concert - a-ha - Ending on a High Note - Farewell Tour | Frank Eivinds verden

 • Pingback: Risør Akvarium 3D | Frank Eivinds verden

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.