Hvor mye snørr produserer vi?

Det er en ting som imponerer hver gang jeg er forkjølet; mengden av snørr som kommer ut av nesa. Du har sikkert lurt på det du også; Hvor mye snørr produserer vi?

Snørret er en del av immunforsvaret vårt og skal fange opp støv, pollen, bakterier og virus slik at det ikke kommer ned i lungene. Etterhvert vil snørret tørke inn rundt partiklene og det dannes ‘buser‘, også kalt ‘busemenn‘.

Til vanlig er snørret blankt. Men ved forkjølelse vil det som oftest være gult eller grønt. Dette skyldes bakterier eller virus.

Men så var det mengden da. Jeg har søkt rundt omkring på nettet, men  har ikke funnet noen gode svar, kanskje fordi det ikke finnes noen eksakte svar på dette. Det nærmeste jeg fant et konkret tall, var at man ved en forkjølelse kan produsere opp mot 0,5 liter snørr i døgnet. Hva normalproduksjonen er, vet jeg ikke. Men den er betraktelig lavere enn dette. Skal jeg tippe rundt 1 desiliter. Noen som vet?

Det som er helt sikkert ved en forkjølelse, er at det er mer snørr der det kommer fra. Det tar aldri slutt.


Video fra NRK.no/skole

Kilde: NRKSuper.no, klikk.no, Wikipedia

2 thoughts on “Hvor mye snørr produserer vi?

 • 01/06/2011 at 14:17
  Permalink

  En annen ting jeg lurer på er hvorfor jeg produserer mer snørr når jeg trener… Svetter jeg inni nesen?

  Reply
  • 01/06/2011 at 14:34
   Permalink

   Jeg kommer over noe om det, da jeg gjorde litt research til dette innlegget. Så vidt jeg husker, så er det for å beskytte slimhinner og slikt i nesa. Dette gjelder spesielt når det er kaldt. Det blir også produsert slim/snørr når kroppen er varm (ta det siste med en lite klype salt, for her skriver jeg kun på ‘husken’). Jeg får for eksempel rennende nese når jeg spiser veldig varm eller sterk mat.

   Interessant spørsmål. Om andre har mer info, kommenter gjerne.

   Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.