Eksamens tid

Den siste uka har jeg satt eksamensvakt for avgangselever på videregående skole. Og det har skjedd en vesentlig forandring siden jeg hadde mine eksamener for 11 år side. Dagens ungdom får lov til å bruke PC for å skrive eksamensoppgaven.

Det har sine klare fordeler. Man slipper skrivekrampe. Husker at jeg selv hadde tendeser til dette. Først skulle det jo kladdes og deretter føres inn. Dette slipper de nå, noe som må være veldig greit. Dessuten er det mye lettere å legge til ny tekst i et avsnitt ved bruk av PC. Med penn og papir måtte dette planlegges. Og når noe først var ført inn, måtte det nærmest bare bli stående uten alt for mange muligheter til redigering. Enkle ord eller kanskje veldig korte setninger kunne vi kanskje klare å plassere inn ved litt finurlig skriving.

En annen stor fordel ved bruk av PC, er jo at skriften er leselig. Jeg har gått sammen med noen som ikke har den vakreste skrift, og enkelte ord måtte man gjette seg til. Dette er nå en saga blott.

PCen har jo også ordliste og den vil luke vekk de fleste skrivefeil. Men min erfaring er at den ikke er helt til å stole på alltid, men vet man det, er det jo ikke noe problem. Uansett letter enn å måtte leite opp ord i en ordliste. En annen fordel er jo at den også har synonymordbok. På den måten kan elevene variere språket sitt noe mer enn vi kunne.

Finnes det ulemper? Klart det gjør. Hva skal man for eksempel gjøre hvis strømmen går? Fram med penn og papir? Eksamen skulle leveres elektronisk og den første dagen blei inneleveringen stengt klokka 14.00. Veldig upraktisk da de har 15 minutter til å se over eksamen etter endt tid, og dessuten var det jo noen som hadde krav på en ekstra time. En annen dag var det ingen som fikk logget inn på PCen. Så en IT ansvarlig måtte logge in hver enkelt elev noe som selvfølgelig tok litt ekstra tid. Men elevene fikk gjennomført sin eksamen.

Det var også mange som slappet av med en kabal eller to i løpet av eksamenen. Hvordan hadde det tatt seg ut om vi for 11 år siden satt med hver vår kortstokk for å legge kabal når vi ville tenke på noe annet?

Tenkologien har gjammen meg sine fordeler.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.