Pirater på nettet

I NRK P2 programmet Kurer (program 95), tar de for seg pirater på nettet og da i hovedsak om piratkopiering av musikk. (Kilde: NRKbeta.no)

MP3 formatet blei lagd for å enkelt kunne arkivere store mengder lyd uten at det tok altfor stor fysiskplass. Men som vi vet fungerte MP3 også godt til å arkivere musikk og da internett kom til det vanlige folk på midten av 90-tallet, var det også et greit format til distribusjon på nettet.

Et av de første fildelingsprogrammet var som mange kanskje husker Napster. Og det fikk stor oppmerksomhet låten “I dissapear” fra Metallica blei lagt ut på nettet før den var kommet i butikken.

Vår egen Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon, fikk en plass i fildelingshistorien da han sammen med andre lagde et program som gjorde at det gikk an å kopiere DVD filmer. Han blei stilt for retten, men blei frikjent i både Tingretten og Lagmannsretten.

Den mest vanlige distribusjonen for piratkoperte åndsverk i dag er ved hjelp av torrent-teknologien, og The Pirate Bay har i den forbindelse flere ganger vært i media.

Det er vært ulike kampanjer som Piracy Kills Music som forteller oss at det er ulovlig å kopiere musikk, men jeg er vel heller usikker på hvor effektive slike kampanjer er.

Du kan høre på Kurer her:

Eller laste programmet ned fra NRKbeta.no.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: