Lenge leve FM-radioen!

Hvor mange radioer har du? Jeg har tre aktive radioer (hvorav en er DAB) i min leilighet på ca. 35 kvadrat. Og det kryr av radioer i norske hjem. FM-radioer.

NRK sjef Hans-Tore Bjerkaas skriver følgende til kulturminister Trond Giske:

For å redusere forbrukernes ulempe ved den endelige digitalovergangen må det gis så klare politiske signaler at de fleste i en kjøpssituasjon velger en FM/DAB-radio fremfor en ren FM-radio.

Dette kan jo løses ved at alle stasjoenere radioer som selges skal være en DAB/FM radio.

I et svar til dette sier Giske at:

Men mitt ansvar ligger hos lytterne. Det er to grunner til at jeg mener vi bør gå saktere fram enn tilfellet var med innføringen av digital-TV. Det er mer kostnadskrevende for forbrukerne å gå over til DAB. Årsaken er at de fleste har flere radioapparater. I tillegg oppleves ikke kvalitetsforbedringen stor nok.

Jeg mener vel at overgangen går raskere enn som så. Giske sier også at først når halvparten av Norges befolkning har kjøpt DAB radioer vil man diskutere når FM-nettet skal stenges. Med dagens tempo på ca. 60 000 solge DAB radioer i året vil ikke dette skje før i 2022. Det vil si 25 år etter at NRK Alltid Nyheter hadde sin første sending. Og jeg må vel si at det burde gå raskere enn som så. En 10-års periode vil jeg sett på som mer naturlig, eller innen 2015.

Så kan man jo diskutere om DAB er den beste løsningen. Den bruker nemlig lydkodeken MP2 som blei utviklet på slutten av 80-tallet. Og på de 20 årene som er gått siden den gang har vi fått flere og mer effektive lydkodeker, deribland AAC.

For at overgangen skal skje raskere, må det promoneres mer for DAB og hvilke fordeler dette har i forhold til FM. I dag er det bare 17% av oss som har DAB-radio. Slik jeg ser det, skjønner/ser ikke folk hvorfor de skal velge DAB framfor FM. Så det betyr at du trykt kan bruke din gamle FM-radio i mange år til.

One thought on “Lenge leve FM-radioen!

  • 28/04/2009 at 17:41
    Permalink

    Nå må Giske fortelle NRK at de skal bry seg med innhold og ikke med hvilken overføringsteknologi de skal benytte !!! RiksTV ble mye vanskeligere og dårligere enn vi ble forespeilt og hvis NRK fortsetter hardkjøret for DAB mener jeg noen må vingeklippe de. Hvorfor er ikke NRK mer optatt av HD TV sendinger enn de er av DAB ? Jeg bare spør. Nei, hvis NRK fortsetter med dette voldsomme kjøret er mitt svar å fjerne lisensen og se hvor bra de klarer seg da !

    Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.