Vi laster ned fordi vi kan

Etter at dommen i The Pirate Bay-saken for en uke siden har flere svenske fildelingsider lagt ned. I følge Antipiratbyrån har 12 av 28 nettsteder sagt takk for seg den siste uka, og det er jo et ganske stort mannefall.

1. april tråtte den nye piratloven IPRED i kraft i Sverige og man kunne i de følgende dagene se at nett-trafikken sank betraktelig.

Men hva er det som gjør at vi laster ned ting i bøtter og spann selv om (mye av) det er ulovlig? Svaret er ganske enkelt, fordi vi kan. Og ikke minst, det er svært enkelt. Dessuten er de lovlige alternativene ikke alltid like gode og ofte er det begrenset hva man kan gjøre med disse nedlastningene (les: DRM).

Heldigvis er det noen som ser potensiale i å gjøre ting fritt tilgjengelig. NRK har en rekke programmer man kan laste ned helt gratis og lovlig uten noen form for DRM. Det er slik vi forbrukere vil ha det. Den svenske forfatteren Unni Drougge (for meg helt ukjent) har lagt ut sin nyeste bok i lydbokformat på The Pirate Bay til nedlasting med bittorrent. Kjempe flott. Jeg tenkte å laste ned denne boka, selv om dette er en ukjent forfatter for meg. Og jeg laster ned fordi det er enkelt og jeg kan. Kanskje det gir medsmak og at jeg ved en senere anledning kommer til å kjøpe bøker av nettopp denne foratteren.

På sin blogg skriver Drougge følgende:

Jag vet att en del magsura typer gnäller om att jag “bara vill ha uppmärksamhet”. Det argumentet är ett klassiskt knep för att banalisera människors syften när de höjer rösten. I så fall borde ingen uttala sig offentligt, för risken finns ju att de “bara vill ha uppmärksamhet”. I det här fallet utnyttjar jag min position som en av landets mest lästa – jag menar LÄSTA, inte SÅLDA – författare för att föra fram en fråga som är betydligt större än mitt eventuella behov att synas.

Og hun har en lenger artikkel på newsmill.se hvor hun forklarer hvorfor hun har lagt ut boka si for nedlasting.

For at ting skal bli mer lovling må de lovlige alternativnene som iTunes og Amazon bli lettere å bruke og tilgjenglig for alle. Selv om jeg har allverdens med penger (sånn i teorien i alle fall) som jeg gjerne ville brukt på å leie en film fra USA for eksempel, får jeg ikke lov til det. Og slike ting ergrer mange.

Selv om det neppe hjelper, er min oppfordring til underholdningsbransjen at det må gjøre alt tilgjengelig for alle. Ikke la landegrenser være noen begrensinger for hvor dere vil selge ting. Det finnes mange der ute på Internettet som er villige til å bruke litt penger bare de får lov til det.

 

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.