Prøvesendingene med miniTV er i gang

minitv_logo_cmyk

I begynnelsen av mai kom senderne til miniTV på plass. Og fredag 15. mai blei prøvesendingene offisielt åpnet av kulturminister Trond Giske:

Vi lever i en tid da formidling av informasjon går raskere enn noen gang og det gir seg utslag i store og små nyheter hele tiden. Det gjelder også informasjon som bare var tilgjengelig i stua før. Aktørene er avhengig av å finne forretningsmodeller som fungerer, og det er en utfordring for hele mediebransjen i dag. Vi må finne måter å finansiere innholdet på, ellers blir det ingen ting å kringkaste.

Vi vil få svaret på om publikum liker dette og hvordan det er mulig å utvikle nye tjenester. Se bare på SMS. Ingen ante at det skulle ta av i starten også. Og vil du ligge i front så er Mini-TV tingen. Her kommer signalene frem noen tidels sekunder før de gjør i bakkenettet. Jeg tror også at dette vil ha positiv påvirkning på DAB fordi alle de nye TV-mottakerne vil ha DAB-radio også som er tilgjengelig over store deler av landet.

I første omgang er det Oslo-området de fire DMB-senderne er plasser, og de vil dekke ca. 1,4 million potensielle brukere.

Bak miniTV står NRK, TV2 og MTG under selskapet Norges Mobil-TV. Til å begynne med er det seks kanaler tilgjengelig: NRK1, NRK2, NRK3, TV3, TV2, og TV2 Nyhetskanalen. I tillegg vil alle DMB-enheter også kunne ta i mot DAB-sendinger, da DMB bygger på samme teknologi. Dermed vil man også ha tilgang til 15 radiokanaler: P4, NRK P1, NRK P2, NRK P3, NRK Gull, NRK Alltid nyheter, NRK mP3, NRK Super, NRK Klassisk, NRK Sport, NRK Jazz, NRK Båtvær, NRK Folkemusikk, NRK Oslofjord og NRK Sámi radio.

Jakob Schjerven som er TV- og radiosjef i mediebyrået MediaCom er litt skeptisk og mener at det ikke bare er gratis tilbudet som er avgjørende:

Jeg trenger ikke enda en dings i tillegg til min mobil og MP3. Det orker jeg rett og slett ikke, så det vil være avgjørende å få på plass TV-mottakere som er integrert i andre mobile enheter.

NRKs kanaler vil alltid være gratis, men TV2 og TV3 vil nok ta betalt etter hvert. Heldigvis er alle kanalene gratis underprøvesendingene som vil vare fram til 1. november 2011.

Så vil jeg gi et kraftig spark i sideflesket til Norges-Mobil TV sine hjemmesider. Her finnes knapt noen informasjon om miniTV. Jeg savner teknisk informasjon om DMB, bitrate, oppløsning osv. Gjerne pressfoto av de som sitter i styre. Og ikke minst en offisiel logo som kan brukes i blogginnlegg som dette. Den jeg har på toppen av siden, har jeg med god samvittighet tatt fra NRKbeta (si i fra hvis jeg må fjerne logoen). Hva med et dekningskart?

Jeg er litt spent på hvordan dette vil bli og om det er noe vi publikum vil ha. Jeg har en TerraTec Piranha USB-dings som er en kombinert DMB/DAB/DVB-T mottaker. Vil prøve å få skrevet en liten test om den i løpet av uka.

Du kan også se et innslag om miniTV på NRK.no.

Dings.no/Dinside.no har testet Cowon D2 som kan ta i mot DMB-sendinger.

Fakta om MiniTV i Norge (hentet fra Digi.no):

  • MiniTV skal drives av Norges mobil-TV AS (NMTV), som ble stiftet 13. august av tre likestilte eiere NRK, TV 2 og MTG/TV3.
  • Formålet er å sende TV til små skjermer, som blant annet mobiltelefoner, håndfrisett og multimediaspillere.
  • Prøvesending ble innledet fredag 15. mai 2009, og i første omgang har selskapet konsesjon til å sende DMB (Digital Multimedia Broadcasting) i VHF-båndet til 1. juli 2011.
  • Intensjonen med prøvesendingene er å finne ut hvordan TV til små skjermer best kan drives i Norge.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.