Fotball-VM 2010: Vuvuzela – instrumentet som gir lyd

Det er umulig å ikke ha lagt merke til den summende bie-lyden på alle kampene fra fotball-VM i Sør-Afrika. Vuvuzela er instrumentet som blir brukt av fotball fans i Sør-Afrika. Men det er mange som har fått nok av denne lyden. Et tegn er at Cape Town er utsolgt for ørepropper! Men også TV publikum og kanaler har klaget på denne lyden som jeg må innrømme, er svært ensformig. Jeg hadde vel sett at det var mer sang og o-ing fra tribunene.

Også fotballspillerne klager. De har vansker for å høre komunikkasjonen mellom spillerne ute på banen. Den franske kapteinen Patrice Evra sa at: “Vi får ikke sove om nettene på grunn av vuvuzelaene. Folk begynner å spille klokken seks om morgenen. Vi greier heller ikke å høre hverandre på banen“. VMs sjefsorganisator Danny Jordaan sier at de nå vurderer å forby vuvuzelaen, og han legger til at “Vi har sagt at hvis noen lander på banen, må vi iverksette tiltak“.

Det er blitt målt 131 dB(A)* ved åpningen av vuvuzelaen og 113 dB(A)* to meter unna. Kan nevnes at smertegrensen er på mellom 120-140 dB(A)*. Vanlig samtale ligger på 60 dB(A) og jetfly som letter (100 meters avstand) 110 dB(A).

Men skulle du likevel like denne lyden, så er det mulig å få tak i vuvuzela på eBay.

* A-veid (dBA) gjenspeiler ørets følsomhet, og legger ganske mye mindre vekt på bassfrekvensene. Det er A-veid nivå som er vanligst å oppgi når en måler gjennomsnittlig lydnivå over en periode. C-veid (dBC) ligner mye på lineært, men gir litt mindre vekt til de laveste bassfrekvensene og høyeste diskantfrekvensene. Brukes først og fremst ved måling av peak-nivå (det absolutt høyeste lydnivå innenfor en periode). (kilde: www.plugin-turnon.com)

4 thoughts on “Fotball-VM 2010: Vuvuzela – instrumentet som gir lyd

 • 13/06/2010 at 16:39
  Permalink

  De er vel en av disse SV-kjerringene med palestinaskjerf og fotformsko som ikke har jording til bakken. Når Messi og andre stjerner forbanner dette plastikkhornet og forteller at de ikke kan kommunisere på banen pga støyen, så holder det som argument for meg. Stopp denne misforståtte "When in Rome…"-holdningen og kutt ut bråket. Det har ingenting med fotballkultur å gjøre og bare ødelegger verdens flotteste spill!

 • 13/06/2010 at 20:35
  Permalink

  Lyden er forjævlig.. etter 6 kamper med de infantile "supporterne" som er tilstede kun for å lage maksimal støy er jeg rimelig sliten i hodet. Det er som å sitte i ei rusegrop for jagerfly. Jeg hadde store forventninger til dette VM og gledet meg på Afrikas vegne,men innser nå at det var en horribel avgjørelse.
  Så.. Fuck You Africa for å gjøre dette mesterskapet til et helvete for publikum,spillere og seere. Måtte dere aldri få arrangere noe annet enn strikkekonkurranser i fremtiden.

 • 13/06/2010 at 20:49
  Permalink

  du mister "lei" hvordan kan du si att fotball er ett flott spill?? fotballen er ødelagt. er kun penger som gjelder nå. hvor er det blitt av den artige og underholdende fotballen som var før? hvor er alle brassesparkene blitt av? hvor er alle maradonnaene blitt av?? fotball er bare en gjeng med skruller som springer etter en lærkule. di er bare opptatt av penger,neggelakk hårfrisyrer osv.

 • 14/06/2010 at 08:01
  Permalink

  Jeg har sett meg nødt til å slette en kommentar, da denne var svært krass og ikke passende. Jeg er for at folk skal få si sin mening og liker ikke å sensurere, men av og til er det nødvendig.

  Jeg har også STENGT dette innlegget for videre kommentering.

Comments are closed.

%d bloggers like this: