Anmeldelse: Inception


Foto: IGN.com

Jeg husker at jeg så traileren til Inception i vinter en gang og tenkte at denne filmen må jeg få med meg. Og nå er den her, premiere 21. juli.

Inception handler om Dom Cobb (spilt av Leonardo DiCaprio) som kan stjele hemmeligheter fra folks underbevissthet. Han er derfor høyt verdsatt av folk som kan ha nytte av ham. Industrispionasje blir liksom aldri det samme igjen. Men dette har sin pris og han har mistet alt han har kjært og er blitt en internasjonal rømling. En siste jobb vil gi Cobb muligheten å få livet sitt tilbake. I steden for å stjele informasjon, skal han plante en idé.

For å best forklare filmen, er det lettest å sammenlikne Inception med en russisk matroshka dukke. Du vet, dukke i en dukke i en dukke… Handlingen foregår altså i flere drømmer. Og du må derfor følge litt med for å holde rede på hvor man er i landskapet. Så dette er ingen tankeløs actionfilm, noe jeg faktisk var gledelig overrasket over. Filmen tar seg også tid til å enkelt forklare ting om drømmer og hvordan man kommer ned i de ulike nivåene [i filmen].

Christopher Nolan har tidligere lagd filmer som Memento (min anmeldelse kan du lese her) og Dark Night. Også Inception er en fantastisk god film. Ja, vi får se en del standard skyting og slikt som er helt grei. Men det er ikke her filmens styrke ligger (ingen svakhet heller). Spenningen ligger i hva som skjer når filmens karakterer kommer dypere og dyper ned i underbevissheten til drømmeren. I drømmensverden er det mulig å forandre på naturkreftene. Opp kan bli ned, og tyngdekraften trenger ikke være like sterk som i virkeligheten. Her får vi se en del fantastiske effekter som jeg er svært spent på hvordan de klarte å gjennomføre.

I tillegg til Leonardo DiCaprio medvirker blant annet Joseph Gordon-Levitt kjent fra blant annet 3rd Rock from the Sun. Ellen Page spilte glitrende i filmen Juno, og gjør det også godt i Inception. Cillian Murphy er kjent fra sin glittrende rolle i Dark Night.

Det er faktisk lenge siden jeg har hatt en så god følelse som nå, etter å ha kommet ut fra en kinosal. Inception gir deg egentlig alt. Du får action, litt kjærlighet (i akseptabel dose), nyte spesial effekter og ikke minst, du må tenke litt sjøl.

Inception er en film du absolutt må se i sommer.

6 thoughts on “Anmeldelse: Inception

 • 22/07/2010 at 18:05
  Permalink

  å,denne har jeg notert meg for lenge siden. Kanskje jeg må prøve å komme meg på kino da!
  Flere gode skuespiller også!

  Reply
 • 29/07/2010 at 18:26
  Permalink

  Har vært å sett den,bra film,litt mye skyting for min del men går greit. fin beskrivelse med en dukke i en dukke i en dukke.

  Reply
 • 31/07/2010 at 09:15
  Permalink

  Eg gler meg veldig til å sjå denne filmen, den verkar fantastisk bra. :)

  Reply
  • 31/07/2010 at 12:43
   Permalink

   Jeg hadde sett traileren i vinter en gang og synes filmen virket interessant. Er vel sjelden jeg har gått så fornøyd ut av en kino. Det er i så fall veldig lenge siden.

   Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.