Prøvebilde

Noe som blir en stadig større skjeldenhet på TV, er det gode gamle prøvebildet. De siste 10 årene har det gått fra å være vanlig til nærmest ikke eksisterende.

Prøvebilder inneholder/inneholdt et fargekart, gråskala, firkanter og rundinger slik at man kunne stille inn TV’n for best mulig bilde. Dessuten hadde den klokke slik at man alltid hadde riktig tid på armbåndsuret. Og det var også i mange tilfeller prøvebildet som kunne si i fra hvilken kanal du så på, hvis du en flott sommerdag fikk inn utenlandske kanaler man ikke helt visste hva var. I dag har jo alle kanaler en logo som forteller det.

Prøvebildet er på mange måter litt nostalgi, og tar en tilbake til tiden med en kanal eller to som sendte fra klokka fem til elleve. Nå har de fleste kanaler sending nærmest hele døgnet og da er det liten plass for prøvebilder.

Men svenske SVT2 og FEM har prøvebilde, flere kan du se på Wikipedia.org. Prøvebildet har kanskje utspilt sin funksjon som det en gang hadde, men likevel…

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.