Anmeldelse: Lupin III – Slottet I Cagliostro (DVD)

Lupin III – Slottet I Cagliostro (ルパン三世 カリオストロの城 / Rupan Sansei: Kariosutoro no Shiro / Lupin the Third: Castle of Cagliostro) kom i 1979 og er den første filmen som Hayao Miyazaki regisserte.

Lupin III er en internasjonal mestertyv. Han og medskurkene raner et kasino. Nå viser det seg at pengene de får med seg er falske. Dermed starter jakten på falskmyntnerne i det lille hertugdømme Cagliostro. På vei til hertugdømmet kjører de forbi en dame i brudekjole som blir beskutt. Det viser seg faktisk å være prinsessen av Cagliostro, nemlig Clarisse. Hun blir holdt fanget av en ond hertug og blir innelåst i at av tårnene på Cagliostro-slottet. Og det blir Lupins oppgave å redde henne.

Det første som slår meg med denne filmen er at den er en del mørkere enn Miyazakis nyere filmer. Mørkere på fleremåter. For det først fargepalnetten mørkere, i alle fall i store deleren av filmen. I en del senere filmer som for eksempel My Neighbor Totoro og Kiki’s Delivery Service brukes det klare og sterke farger.

For det andre så er vel denne filmen skumlere (relativt sett for et barn – som greit kan se denne filme) enn en del av hans andre filmer som er mer eventyrfilmer, utforskende, drømmede og lystbetont.Lupin III er mer en anime action, og fremstår kanskje som litt mer voksen.

Disse punktene er ikke en kritikk av filmen, for dette er en god film. De bare viser forskjeller mellom denne og andre fimer fra Miyazaki.

En anime film må sees med japansk tale. Det blir ikke det samme med norsk eller engelsk. Det japanske kroppsspråket, måten de blant annet snakker og hilser på er litt annerledes enn vårt. Og det blir derfor best gjengitt med sitt orginale japanske lydsporet. Jeg liker tonen, musikken og stemningen i filmen.

Lupin III var opprinnelig en manga-serie. En pilotfilm var ferdig i 1969, i to versjoner faktisk, en for TV og en for kino. Men på grunn av pengeproblmer blei denne filmen aldri vist. I 1971 kom første runde med anime serien Lupin III på TV-serie. Miyazaki var med å laget denne. I 1974 kom  en menneskefilm om Lupin, mens den første anime filmen Lupin III kom i 1978. Det var altså året etter at Hayao Miyazaki sin film Lupin III – Slottet I Cagliostro kom på kino. Fra 1977 til 1980 gikk en ny runde med Lupin på japansk TV. Her medvirket Miyazaki kun med to episoder. Etter dette er det kommet ytterligere tre Lupin filmer.

Hayao Miyazaki startet som manga artist og har lagd en del kortfilmer. Lupin III – Slottet I Cagliostro var den første langfilmen han lagde og i 1985 var han med på å starte filmstudioet Studio Ghibli. Siden den gang har han lagd en rekke filmer, blant annet My Neighbor Totoro, Princess Mononoke og Spirited Away (Chihiro og Heksene). Sistnevne vant han en Oscar for i 2002 i kategorien Beste animasjons film.

Lupin III – Slottet I Cagliostro er en god og vellaget film og en fin start på Hayao Miyazaki sin filmkarriere som regissør. Jeg håper ikke dette er den eneste filmen du ser av Miyazaki, for han har lagd mange svært gode filmer.

Wikipedia kilder: Hayao Miyazaki, Lupin III og The Castle of Cagliostro.

2 thoughts on “Anmeldelse: Lupin III – Slottet I Cagliostro (DVD)

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.