NRK fjernsynet er 50 år

Den 20. august 1960 åpnet NRK fjernsynet offisielt. Men prøvesendinger hadde foregått i flere år allerede. Det tok ikke mange år før NRK begynte å sende litt i farger. Først ut var OL i Grenoble i 1968. Den gang hadde NRK et fargekamera som blei brukt på programverten. I starten var det stort sett bare filmer og detektimen som blei sendt i farger og først i 1975 startet NRK med regulære sendinger i farger. Først på 80-tallet fikk NRK konkurranse fra utenlandske TV-kanaler som kunne sees via satelitt. Og etter mange års diskusjon i Stortinget kom endlig TV2 på lufta i 1992 som blei den første store reelle konkurrenten.

Det var først i 1996 at NRK åpnet sin andre TV-kanal, NRK2. Denne blei vel kanskje oppfattet som litt sær til å begynne med, samt “reprisekanalen”, men har med tiden utvilket seg veldig bra. Og i september 2007 kom NRK3 etterfulgt av NRK Super i desember samme år. Disse kanalene deler sendeskjema, NRK Super på formiddagen og NRK3 på kvelden.

NRK hadde planer om at alle sendinger skulle være i 16:9 (widescreen/bredskjerm) fra 16. september 2006 (16/9). Slik ble det ikke, selv om de hadde rundt 60% av sendingene sine i 16:9. Nå husker jeg ikke helt, og har heller ikke funnet det ut, når alle sendinger gikk i bredformatet. Men jeg innbiller meg at det var på begynnelsen av 2008 (vet du noe annet, så legg gjerne igjen en kommentar).

Den første HD-sendingen til NRK var åpnings- og avslutningsseremonien i Beijing OL i august 2008. Sendingen gikk i det digitalebakkenettet og blei gjort mulig ved å slå sammen kapasiteten til NRK1 og NRK2. Etter dette første forsøket gikk det halvannet år før NRK startet regulære HD-sendinger på NRK1 HD fredag 12. februar 2010. Ikke helt tilfeldig var dette dagen da OL i Vancouver startet.

I løpet av årenes løp har jeg en del TV-minner. Et av de første store må vel være fra 1985, da Bobysocks vant med “La det svinge” i Melodi Grand Prix. Den gang var jeg 8 år. Året etter blei Olof Palme skutt og drept. Det resulterte i at Frokost-TV som vanligvis gikk lørdag morgen blei byttet ut med nyhetssendinger. Jeg gikk glipp av Superted. Av litt nyere dato er vel St. Hansaften i 1998, da Norge spilte mot Brasil i fotball-VM i Frankrike. Denne kampen er noe av det beste og mest spennende jeg har sett på TV.

NRK følger også med når nye medier dukker opp. Det aller meste av det NRK har rettigheter til, ligger på Nett-TV deres, noe jeg setter pris på. I tillegg har NRK lagt ut flere programmer som nedlasting via bittorrent.

Såvidt jeg har registrert, har ikke NRK noen samleside på nett over sitte 50-års jubileum. Men de har noen artikler spredt rundt, blandt annet har de 50 år med nyheter på fjernsyn, Profiler gjennom 50 år, og Månelandingen – århundrets tv-sending.

NRK, gratulere så mye med de 50! 

Foto: Skjermbilde fra NRK

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.