MUX-info for RiksTV (oktober 2015)

rikstv_logoFor en del år siden, nærmere bestemt september 2011, lagde jeg en liten oversikt over innholdet i RiksTV sine signalpakker. Det er nå fire år siden, en god del kanaler har kommet til, byttet ut eller tatt vekk. Så det er kanskje på tide med en liten oppdatering.

Det er fem signalerpakker, MUX (multiplex), i det digitale bakkenettet i Norge.

Jeg har brukt en rekke programmer for å få tak i informasjonen om innholdet i de forskjellige MUX’ene. Programmene er TransEdit, DVB Dream, DVB Viewer og DVBinspector. På hardware-siden har jeg brukt en Hauppauge! WinTV-NOVA-T-Stick-HD.

Bitratene er et gjennomsnitt målt over en periode på ca. 25-30 minutter. Det er viktig å huske at bitratene er dynamiske og vil derfor variere etter hva som blir vist. Mye bevegelse i bildet (f.eks en fotballkamp) krevere høyere bitrate enn lite bevegelse i bildet (f.eks fra studio i Dagsrevyen). Bitraten må derfor bare sees på som et eksempel for et gitt tidspunkt, men det viser likevel en trend for kanalene. Målingene er fåretatt i slutten av august til begynnelsen av oktober. Jeg har derfor fått med meg endringene med de nye kanalene Comedy Central og Eurosport Norge, og at MTV og TNT er tatt bort.

rikstv.no finner du oppdatert oversikt over hvilke kanaler som befinner seg i hvilken MUX.

MUX 1 – NRK

rikstv_mux1_august2015

Alle NRK sine tre kanaler sender i HD. NRK Tegnspråk sender i SD med en låst bitrate på ca. 1 Mpbs. Når NRK har distriksendingene, sendes NRK 1 i SD. Kanalen “splittes i to”, noe som betyr at du får ditt distrikt og nabodistriktet. NRK 1 har da en bitrate på 2,50 Mbps. Det kan også nevnes at bitraten for NRK-kanalene aldri går under 3 Mbps, som også betyr at maks bitrate er ca. 10 Mbps.

Det kan også nevnes at det er NRK har egne lydtekst-kanaler for sine tre TV-kanaler. Det betyr at bildet brukes fra NRK1-3, men pakkes i en ny kanal med nytt lydspor.

Du finner også alle NRK sine radiokanaler her. De har en bitrate på ca. Kbps.

Det er ca 1,9 Mbps “ledig” kapasitet i MUX1.

MUX 2 – TV 2

rikstv_mux2_august2015

TV 2 Sport Premium 3 har sending kun i perioder (når det er fotballkamper), så en del av den bitraten “frigjøres” til de andre kanalene. TV 2 Sport Premium har også et surroundlydspor.

Det er ca 1,2 Mbps “ledig” kapasitet i MUX 2.

MUX 3

rikstv_mux3_oktober2015b

Frikanalen og lokal-TV deler sendetid, bitraten er låst til ca. 1,9 Mbps. Det var ikke sending på C More Live 2, da jeg gjorde testen. Kun en statisk plakat. Ved sending ligger gjerne bitraten på rundt 2 Mbps.

Du finner også radiokanalene P4, Radio 1 og Radio Norge i MUX 3.

Det er ca 1,3 Mbps “ledig” kapasitet i MUX 3.

MUX 4

rikstv_mux4_august2015

C More Live 3 sender kun når det er tre Tippeliga-kamper som går samtidig. Oppløsningen er 704 x 576. Det snåle er at C More Fotball skifter oppløsning til 544 x 576.

Det er ca 1,3 Mbps “ledig” kapasitet i MUX 4 uavhengig om det distribueres 11 eller 12 kanaler.

MUX 5

rikstv_mux5_oktober2015b

Det er ca 0,6 Mbps “ledig” kapasitet i MUX 5.

One thought on “MUX-info for RiksTV (oktober 2015)

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.