Jeg heier på Telenor

I midten av juni blei det levert en begjæring om midlertidig forføyning mot Telenor der musikk- og filmbransjen (IFPI) i Norge ikke vil at Telenor skal gjøre The Pirate Bay tilgjengelig for sine kunder.

Telenor har nå gitt et lite svar på “tiltale” på sine hjemmesider:

Selv om Telenor sympatiserer med rettighetshavernes standpunkt om at ulovlig fildeling er et onde, er Telenor likevel ikke enig i måten rettighetshaverne ønsker å håndtere situasjonen på.

[…]

Dersom Telenor skulle anses å medvirke til alle ulovlige aktiviteter på nett, ville vi bli nødt til å stenge tilgangen til et nettsted eller en kunde ved enhver mistanke om at det foregikk ulovligheter. Telenor ville i så fall opptre som et slags privatpoliti eller en privat sensurinstans, noe som ville være svært betenkelig sett i lys av viktige prinsipper som ytringsfrihet, rettsikkerhet osv. Som følge av disse prinsipielle forholdene mener Telenor det vil være uforsvarlig å stenge tilgangen til The Pirate Bay alene på bakgrunn av rettighetshavernes ønsker. Om Telenor skal stenge tilgangen til The Pirate Bay må dette skje som følge av et pålegg fra en domstol.

Jeg er helt enig med holdninga til Telenor. Telenor tilbyr en tjeneste, og der er opp til brukeren og gjøre som han/hun vil med den. Det er faktisk lover og regler som sier at man ikke kan bryte opphavsretten og gjøre hva man vil med andres verk uten deres samtykke. Og jeg synes det derfor er flott at Telenor holder på sitt og ikke vil stenge tilgangen til The Pirate Bay før etter en rettskraftig dom.

Jeg er ikke bare skeptisk til, men kratftig motstander av at private aktører som advokatfirmaet Simonsen skal få lov til å overvåke ulovlig fildeling. Dette mener jeg skal skje av politiet og ikke “hvem som helst”. Teknisk Ukeblad har en lang artikkel om hvordan piratjegerne jobber, vel verdt en lesning.

Musikk- og filmbransjen har etter min mening delvis skyld i all piratkopiering som skjer. De har vært alt for sent ute med å lage gode og brukervennlige alternativer. Det har vært gjort forsøk, men på grunn av stor frykt for at film og musikk skal kopieres, har de lesset på med DRM og kopibeskyttelser som ikke hører hjemme noe sted. Folk vil kjøpe musikk en gang, og bruke den på de spillerne man selv foretrekker. Og nå prøver de å gjøre bot å bedring med å stenge nettsider som tilbyr slik materiale ulovlig. Heldigvis har det blitt noe bedre det siste året og det er nå  mulig å kjøpe DRM-fri musikk.

Jeg er selvfølgelig for at alle skal få de pengene de skal ha. Bransjen må derfor jobbe hardt for å komme med gode og brukervennlige alternativer. Og de må også slutte og operere med soner og ulike terretorier. Dette irriterer dagens ungdom og helt sikker forbrukere forøvrig. Med Internett er verden EN, og de kan ikke lenger tenke at et land ligger isolert for seg selv. La oss leie filmer fra for eksempel iTunes og Amazon i USA lovlig. Det er mange som er villige til å betale for dette. Men så lenge piratene har det beste og mest brukervennlige alternativet, er det mange som velger dette alternativet.

Så tilbake til artikkelens utgangspunkt. Telenor er en tilbyder av en tjeneste og jeg mener det er galt av IFPI og ta dem.

Så heia Telenor!

7 thoughts on “Jeg heier på Telenor

 • 28/07/2009 at 13:31
  Permalink

  Det ville jo vært dumt av telenor å jobbe imot sine kunder, og hva overvåking angår så er jo det uansett ulovlig og telenor går nok ikke med på det heller.

  Reply
 • 29/07/2009 at 17:27
  Permalink

  Problemet for meg er ikke at det ikke finnes gode lovlige alternativer, problemet er at det meste som lages nå for tiden er søppel og ikke verdt å kjøpe, jeg eier totalt 2 dvder, men har sikkert lastet ned over 1000 filmer, jeg hadde kanskje kjøpt 10/1000.

  Reply
 • 03/08/2009 at 13:15
  Permalink

  Det er ingen tvil om at nedlasting og påfølgende distribusjon til øvrige "venner og kjente" kan karakteriseres som ulovlig grenseland. På den annen side kan bransjen skylde seg selv. Da de gikk inn for å knuse Napster(det første store fildelings nettverket for 10 år siden), kunne de istedet samarbeidet og nyttegjort seg av teknologien. Napster bød på seg selv overfor dinosaurene i platebransjen. Men de forsto ikke at sveive-grammofoner og voks-ruller var ut.

  Musikk-elskere ble henrykt. Plutselig kunne du få tak i 1000vis av titler du hadde hørt om på -70 tallet, som oven i kjøpet heller ikke var tilgjengelig på noe format, bortsett fra mp3, som du meget hendig kunne laste ned på harddisken din..

  Det lå store synergieffekter i napster systemet; billettsalg, merchandise og øvrige spin-off effekter. Dette ville gitt de en himmelsk inntjening. I stedet sank salget årlig for selskapene, naturlig nok.

  Men sånn går det når de som driver bransjen ikke erkjenner teknologiens fortreffelighet . Dette ble begynnelsen på slutten. Millioner av brukere world-wide gikk selvfølgelig videre i andre nettverk. Det hevdes at Metallica, som forøvrig tillot fansen å ta opp eller filme på konsertene, var en av de første til å sette spikern i kista for det nye distribusjons-fenomenet.

  Historien videre kjenner vi. Nå blir du saksøkt av tullinger som skal ha uhyrlige mange tusen dollars i kompensasjon for sin udugelighet.

  Et eksempel; en lydbok tittel jeg gjerne skulle hatt(og villig til å betale for) fantes ikke i kongeriket, og boka kunne ikke kjøpes utenfor landets grenser på grunn av avtaler forlagene imellom. Hva gjør jeg, jo jeg går sef til fildelernettverkene, hvor jeg får boka lastet ned uten problem. Sånn sett har jeg gjort meg skyldig og burde i følge grådige forretningsadvokater miste eksistensgrunnlaget mitt!(det er i første rekke advokatene det handler om, for de fleste artister/forfattere er det kun snakk om peanuts i royalities). Jeg vil gjerne betale forfatteren for boka, og hadde alt ligget til rette for det, hadde han fått penga sine.

  Så da kan de jo bare fortsette å saksøke tenåringer og alenemødre til krampa tar dem. Men teknologien kan de aldri stoppe. ”If you cannot beat them join them”.

  Reply
 • 24/08/2009 at 21:24
  Permalink

  Trist og leit alt sammen om dagen. Den ene etter den andre stenger..Får bare håpe den nyere tekologien tar over igjen snart. men til den dag er det full boikott. Får se gamle filmer om igjen…

  Er det bare meg eller er resten av det lovlige internettet også blitt tregere de siste dagene? virker som det er masse døde linker over alt.

  Reply
 • Pingback: Telenor må ikke blokkere The Pirate Bay | Frank Eivinds verden

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: