Makro fotografering

macro_lenses_01

Rett før jul kjøpte jeg meg et Nikon D60 speilrefleks kamera som jeg er veldig fornøyd med. Her om dagen fikk jeg noen makro linser som jeg kjøpre på eBay for en ganske grei penge, tror det blei ca. 150 kr inkludert porto.

Jeg har ikke fått testet det som mye ennå, men ser klart at det er store potensialer til ganske fine bilder. Gleder meg til våren og sommeren da insektene begynner å bevege seg.

Settet jeg kjøpte inneholdt fire linser som kan brukes hver for seg eller kombineres. De kom i +1, +2, +4 og +10. Akkurat hva disse tallene betyr vet jeg ikke helt. Men i praksis betyr det at med +1 kommer du et hakk nærmere enn uten makro linse og med +10 kommer du vel ti hakk nærmere. Stilig er det i alle fall og det illusteres greit på bildene under.

Et par praktiske erfaringer. Man bør helst bruke en tripod eller liknende, eller ha en veldig stødig hånd. Dessuten er det en fordel med god belysning. Dermed kan du ha kortere lukketid og hånda trenger ikke være så stødig.

Bildene under er i oppløsningen 1024 x 685 når du trykker på bildene, dette er ca. 1/3 av orginal størrelse. Reduksjonen er gjort av praktiske årsaker.

De tre første bildene er av knappene på Xbox 360 kontrolleren og batteri/harddisk lysa på den bærbare PCen min.

macro_lenses_02

macro_lenses_03

macro_lenses_04

De neste to bildene er av en halv sjokolade Twist. Det første bilde er med vanlig linse, det andre bilde er med alle makro linsene kombinert. Man kommer med andre ord ganske nærme objektet som skal fotograferes.

macro_lenses_05

macro_lenses_06

De to siste bildene viser kanskje enda tydligere hvor nære man er objektet. Bildene er av PC skjermen og viser tydelig pixlene. Det første bildet er uten makro linse, det andre bildet er med alle makro linsene kombinert.

macro_lenses_07

macro_lenses_08

Så nå er det bare å være på jakt etter spennende motiver.

2 thoughts on “Makro fotografering

 • 04/02/2009 at 21:48
  Permalink

  Linsene er som en brille. Eller et forstørrelsesglass om du vi. +10 vil trolig gjøre at du kan ta veldig klare bilder veldig tett på et objekt…og det uten at områdene rundt blir for uskarpe.

  Reply
 • 04/02/2009 at 23:30
  Permalink

  Jeg kan ta ganske gode nærmbilder med makrolinsene, utrolig stilig. Har ikke funnet ut akkurat hva +10 betyr (har ikke leita så mye heller da), men så lenge jeg vet hva det gjør i praksis, spiller det ingen rolle egentlig.

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.