Hvorfor er det så få norske HD kanaler?

For en del år siden, rundt 2003-04 (mulig jeg husker feil her), begynte HD-ready TVer å dukke opp i norske butikker, og det faktisk før en eneste HDTV kanal var tilgjengelig i Norge. Det var først i 2005 at den første HD-kanalen blei tilgjengelig i Norge, nemlig Euro1080.

Det har skjedd en del siden 2005, men langt mindre enn det mange hadde håpet på. Mer om det litt seinere.

Men først, hva er HD? Regulære TV-sendinger startet på 1930-tallet i Storbritania. Den gangen blei det brukt 240 linjer per bilde. Utviklingen gikk raskt og man var innom ulike formater og oppløsninger før man til slutt endte opp med PAL i Europa og NTSC i USA. Franskmennene gikk for sin egen løsning, SECAM. Det finnes også ulike varianter innenfor hver standard.

Dermed så TV-verden slik ut (bilde er fra Wikipedia):

pal-ntsc-secam

PAL og SECAM bruker 625 linjer hvor av 576 er synlige, mens NTSC har 525 linjer hvor av 480 er synlige. Det er dette som kalles SD eller standard definition. HD eller high definition er definert som høyre enn 720 horisontale linjer. Med HD har du følgende oppløsninger: 720p, 1080i og 1080p. P står for progressiv og betyr at hver linje tegnes opp etter hverandre, mens i står for interlace og betyr at bilde blir tegnet på med annenhver linje.

Bilde under viser dette i praksis (hentet fra Wikipedia):

interlacingani2

Det neste bildet viser hvordan de ulike oppløsningene er i forhold til hverandre. Full HD har fem ganger høyere oppløsning enn et gammelt SD-bilde.

hdtv_576_720_1080 (Bilde: Frank Eivind Rundholt, Creative Commons lisens)

Så det er klart at programmer og filmer (også Blu-ray)  i 1080p gir et betraktelig mer detaljert bilde. Vil du lese mer om HDTV, anbefaler jeg Wikipedia.org som har en lang og god artikkel om emnet.

Og så til sakens kjerne. Hvordan står det til med HD-kanaler i det norske markedet? Det har de siste åra dukket opp en rekke HD-kanaler hos de ulike distributørene som Canal Digital, Viasat, Get og  Lyse. Men norske kanaler er fraværende bortsett fra TVNorge HD.

Etter en liten opptelling (kan være litt feil), er følgene HD-kanaler tilgjengelig for norske seere: TV Norge HD, Discovery HD, History HD, Animal Planet HD, SVT HD, EuroSport HD, Canal+ Film HD, Canal+ Sport HD, BBC HD, Silver HD, Voom HD, MTVN HD, TV 1000 HD. Tilbudet varier fra de ulike distributørene.

hd_kanaler Bildet har jeg satt sammen fra logoene hos de ulilke distributørene.

En distributør som ikke har kanaler i HD, er RiksTV. Slik situasjonen er nå er det ikke nok kapasitet til å sende HD med bakkenettet. Det vil først bli mulig når det analoget nettet er helt slukket. Kommunikasjonsdirektør i RiksTV Svein Ove Søreide sier at interessen for HD først kommer når NRK og TV2 starter med sendinger i HD. Og det kan nok være noe i det.

Så hvorfor sender ikke NRK, TV2 og for den saks skyld TV3 i HD når TV Norge klarer det. De startet sine sendinger 3. oktober i fjor. Og det klarte de etter bare noen måneder med forberedelser etter at de blei kontaktet av Canal Digital.

NRK produserer allerede programmer i HD. Både Kodenavn Hunter, Himmelblå, Tekno og Flyttefeber er lagd i HD. Heldigvis er det mulig å laste ned de to sistnevne programmene i HD fra NRK sine sider. Det eneste NRK ha sendt i HD er åpnings- og avsluttningseremoniene i Beijing OL i august i fjor.

Felles for alle de tre nevnte kanalene er at de aller fleste av de utenlandske seriene og filmene de sender, samt veldig mye sport, er produsert i HD. Så det burde ikke være noen problem for disse kanalene å sende dette i HD på kabel og satelitt, selv om bakkenettet ikke har kapasitet til dette ennå.

Selskapene trenger ikke starte med rene HD kanaler, men sende det materialet som er tilgjengelig i HD og oppskalere resten. Akkurat slik TV Norge gjør det. Det var også slik SVT HD startet i 2006. SVT startet med enkelte programmer i primetime og bygget deretter videre på dette. Og det er rart NRK og TV ikke har gjør det samme.

Jeg ser jo at det kan være et økonomisk spørsmål tilknyttet det hele. For det er jo mye nytt utstyr som må kjøpes inn for å produsere alt i HD. Men jeg, og sikkert mange med meg, krever ikke at de skal sende alt i HD fra første stund. Det skjedde ikke i USA heller som har hatt HD-sendinger i mange år allerede. Det er derfor de burde sende det innkjøpte materiale de har i HD. Burde være en grei måte å starte på.

NRK snakker om at de vil begynne å sende HD i 2010. I fjor sa NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas at de [NRK] vil få en hel MUX i bakkenettet etter at det analoge nettet er slukket. Videre sier han:

Det vil gi oss tilstrekkelig kapasitet. Men jeg ser ikke for meg at vi sender det meste av innholdet vårt før i 2015. Og som den ledende innholdsleverandøren vil vi være til stede på alle plattformene med HD, enten det er bakkenett, satellitt eller kabel.

TV2 har fårløpig ingen planer om når de kommer til å starte HD-sendinger.

Mye av skylden for at de store norske kanalene ikke sender i HD legges på RiksTV. NRK ser på bakkenettet som sin primære distribusjonsplattform. Og siden det nå ikke er plass til høydefinisjons TV der, blir det ingen sendinger på andre plattformer heller. Og sender ikke NRK, blir det heller ikke noe press på TV2. Derfor er jeg veldig imponert over at TV Norge faktisk har tatt steget ut i HD-alderen, og de har fått mye skryt for dette.

Jeg synes både NRK og TV2 har en forholdvis passiv holdning til det hele. Selv om bakkenettet blir sett på som hovedplattform for sendingene deres, hadde det ikke gjort noen verdens ting om HD blei sendt på kabel og satelitt. NRK har jo sendt NRK2 i over 10 år uten at hele landet hadde mulighet til å ta inn denne kanalen. Så forskjellsbehandling har det vært tidligere også.

Så det blir spennende å se hvordan dette vil utvikle seg.

4 thoughts on “Hvorfor er det så få norske HD kanaler?

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.