Mobiltbredbånd framfor mer digital TV

Det har blitt diskutert mye om hva de ledige frekvensene etter den analoge TV-slukkinga skal brukes til. Mange ville at disse skulle brukes til mobiltbredbånd, mens NTV og RiksTV gjerne ville ha de nye frekvensene til mer digital TV i bakkenettet.

Men lørdag 12. september bestemte regjeringa at de nye ledige frekvensene skal brukes til mobiltbredbånd. Det er frekvensene mellom 790 MHz og 862 MHz som vil bli brukt.

VG sin overskriftPrioriterer bredbånd foran HD-kanaler i bakkenettet” er vel en svært forenkling av dette. I artikkelen skriver de at skriver de at det i praksis ikke vil på HD i bakkenettet untatt ved spesielle tilfeller. Men dette er faktisk feil vil jeg påstå. For det første har TV2 HD sendt siden slutten av juli på bakkenettet. De startet med Tour de France og På grensen. Og nå blir det vel sendt serier daglig i HD (resten oppskaleres). NRK vil sende hele OL i Vancouver i HD.

Det er ikke bare i Norge diskusjonen har vært. Til Teknisk Ukeblad sier Bjarte Sørhus som er seksjonssjef i Post- og teletilsynet:

Sverige, Finland, Danmark, Sveits, Frankrike, Tyskland og Spania har kunngjort at frekvensene 790-862 MHz av den digitale dividenden skal kunne tildeles mobile tjenester. Debatten går høyt i mange land i Europa, hvor de fleste ikke har bestemt seg ennå.

Det som ikke nevnes i noen av de tre artikkelene jeg har linket til er at det neste år åpnes 2 nyer MUXer etter den analoge slukkingen. Og det er dermed muligheter for å fylle disse med både HD og vanlige SD-kanaler. Og selv om en liten del av frekvensområdet nå vil bli brukt til mobiletjenester, er det faktisk et hav av ledige frekvenser. Alle disse kan selvfølgelig ikke brukes siden både Sverige, Finland og Danmark også har digital TV. Men med litt planlegging og samarbeid burde det være mulig å bruke flere MUXer til digital TV.

Uansett vil det neste år være 5 MUXer mot 3 som i dag.

—-
Anbefaler også å lese på AVforum.no.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.