Iam.no(t)

iam.no

I de gode gamledager måtte man slå opp i en telefonkatalog for å finne telefonnummeret til andre personer og bodde de ikke i samme fylke som deg, ja så måtte du slå et retningsnummer også. Du måtte ta deg turen til kommunehuset eller kanskje biblioteket, innenfor åpningstiden selvfølgelig, for å kunne sjekke skattelistene om hva din familie, naboer og sjefen tjente. Ville du se bilder fra ferien til naboen, måtte du komme på søndagskaffe for å kunne bla igjennom fotoalbumet deres. Var du heldig, hadde de kanskje en VHS med litt video fra turen også. Og i samme slengen når ingen så det, kunne du jo titte i telefon- og adresselista som lå ved siden av telefonen til naboen for å se hvem de kjente. Var du heldig kunne du slenge et blikk over skulderen og inn på kjøkkene i det du går en tur på do, for å kanskje kunne se om de hadde skrevet opp noen avtaler på kjøleskapet for kommende uke.

Alt var så mye enklere før, og vanskligere. Ville man finne ut noe, ja så måtte man jobbe for det. I dag er det meste av informasjon, heldigvis vil mange si, bare noen taste trykk unna. Du finner småbiter her og der: i telefonkataloger, skattelister, album, blogger og på videosnutter. Problemet blir når all denne informasjonen blir veldig lett tilgjengelig.

I forrige uke blei nettstedet iam.no lansert og samler all info om deg på et sted. I følge dem selv har de registrert informasjon om 3 671 385 nordmenn og har som mål å gi svært relevant informasjon om hver enkelt av oss. Interessant nok. Men det at de krysskobler telefonkataloger, skattelister mm. uten at noen av oss har gitt samtykke, er på ingen måte greit.

Og de to bak tjenesten, Trine-Lise Jagge og Odd Harald Hauge i I’m International AS har fått mye kritikk de siste dagene, der styreformann Hauge allerede har fått flere drapstrusler. Han er samtidig glad for all den oppmerksomheten siden har fått til tross for mye negativ omtale. Jeg vil tro at iam.no har hatt stor pågang denne uka, men så mye inntekter har det neppe blitt siden flere annonsører nå har trukket seg.

Det mest graverende er at flere med hemmelig telefonnummer og adresse også finnes i søk på iam.no. Jon Bing mener at nettstedet kan være ulovlig. Datatilsynet vil se på saken og har sendt et brev til iam.no hvor de vil ha svar på følgende:

 • Hjemmelsgrunnlag for behandling av personopplysninger på det nevnte nettsted.
 • Hvilken kilde(r) som er benyttet for å innhente opplysningene som er publisert på nettstedet.
 • Hvordan virksomheten sikrer ivaretakelse av kravet om at personopplysningene skal være korrekte og oppdaterte.
 • Hvordan virksomheten forhindrer at opplysninger om personer som har skjulte telefonnummer og adresser publiseres.
 • Hvilke rutiner virksomheten har for publikums korrigering av opplysninger.

Dette er tydelig at personvern engasjerer. Og som ofte i slike tilfeller opprettes det Facebook-gruppe som pr. nå har 11 300 medlemmer. Det går også an å følge diskusjonen på Twitter under firkanemne #iamfail. Det er ikke så mange månedene siden det var et liknende engasjement da Eniro la ut alle fødselsdatoene.

Fredag 25. september sende jeg I’m International AS en e-post hvor jeg ba dem fjerne navnet mitt fra databasen deres slik at det ikke dukket opp i søk fortatt på siden. Og jeg fikk dette til svar:

Dersom man ønsker å reservere seg mot denne tjenesten må henvendelsen rettes til din teleoperatør, hvor man kan be om hemmelig nummer, og således reservere seg mot visning i telefonkatalog og elektronisk nummeropplysning.

Teleselskapene er forpliktet til ikke å overføre hemmelige numre eller informasjon om abonnenter som har reservert seg mot oppføring i telefonkatalogen eller reservert seg mot opplysningstjenester.

Overraskende nok fikk jeg svar nærmest med en gang. Dette var vel mal de hadde liggende klar tenker jeg. Er vel muligheter for at de har fått en del slike e-poster i løpet av de siste dagen.

Mitt problem med tjenesten er ikke at informasjonen finnes der ute, men at den krysskobler all mulig informasjon på et nettsted slik som iam.no. Og det uten at jeg eller de 3,7 millioner andre nordmenn har gitt samtykke til dette. En samling av informasjon kan gjøre ID-tyveri lettere. Det blir derfor spennede å se hva de svarer på spørsmålene stilt av Datatilsynet.

4 thoughts on “Iam.no(t)

 • 28/09/2009 at 12:32
  Permalink

  For de nysgjerrige kan jeg legge til at nevnte Trine-Lise Jagge bor i Sundveien 18 på Malmøya i Oslo, og at hun har telefonnummer 97406500. Uten at jeg på noen måte oppfordrer noen til å gjøre bruk av denne informasjonen.

  Reply
 • 28/09/2009 at 19:39
  Permalink

  Her er de som står bak IAM.NO ( styret ):
  Odd Harald Hauge, FJORDALLÉEN 18 , 0250 OSLO, 90 97 86 06 og 22 01 90 99.
  Even Jakob Jordal, 90 19 90 99.
  Søren Eriksen, STORENGVEIEN 2 C, 1397 NESØYA, 91 19 98 15 og 66 98 04 33.
  Gul.no Eier dette selskap 100 %.
  Og de som står bak Gul.no er:
  Westfal-larsen invest as med sitt easy connect og Even Jordal med sin tjeneste gul.no
  + noen mindre aksjonærer.
  Gul.no kan kontaktes på tlf 51216200 eller kundeservice@gul.no
  Westfal kan kontaktes her: Hans Peter Westfal-Larsen, KALFARVEIEN 48 , 5018 BERGEN, 91 14 88 53 og 55 31 02 33.
  Kopier denne tekst og lim den inn overalt slik at disse får en tilbakemeling på hva vi mener om dette. Send mail, ring og stå på frem til deres tjeneste er lagt ned.
  Nå ser dere hva gul.no og easy connect står for, så har dere kundeforhold hos noen av disse si de opp med umiddelbar virkning. Send post til Kundeservice@gul.no og si opp deres annonser.
  Står vi sammen om dette er denne tjenesten borte innen 1 uke.

  Reply
  • 29/09/2009 at 16:16
   Permalink

   Takk for opplysninger!, jeg har registrert meg på iam for å fjerne opplysninger (det er det de sier at en skal gjøre) for så å oppdage at det er umulig!!. Jeg sendte en e-mail som jeg ikke har fått noe svar på, så min siste utvei er å ringe datatilsynet. Det som er verste med denne websiden er at jeg kunne finne alle opplysninger om min niese på 11 år, til og med adresse med kart- og veibeskrivelse!!!???. Det er helt på jordet at en må være over 16 år for registrering men kan sporeopp barn som er under den alder. Har disse folka har ikke hørt om PEDOFILER!!!???, ER DE HELT IDIOTER!!. Jeg er så sint!, nå må folk reagere!!, VI ALLE MÅ BESKYTTE BARNA MOT DISSE DYRENE! OG MED ALLE MENER JEG DE VOKSNE OM DE HAR BARN SELV ELLER IKKE!. Jeg håper og tro at alle vil og skal gjøre det som må gjøres for å beskytte de som trenger det mest.

   Reply
 • 30/09/2009 at 10:33
  Permalink

  Folkeaksjonen mot IAM

  hver enkelt person som finner seg selv registrert på IAM bør fakturere selskapet med 250 kr pr kvartal for opplysninger benyttet rundt ens person.

  Dessuten oppfordres til massesending av mail til adressen : post@iam.no

  For de som vil møte opp personlig eller bombardere med snail mail er adressen :
  I’M International AS
  Wergelandsveien 27
  0167 Oslo

  Sammen kan vi påføre selskapet så my ekstraarbeide og kostnader at dette blir ulønnsomt meget fort.

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.