Test: Asus Eee PC 1005PE

Noen ganger kjøper man PC fordi det er kommet noe nytt og bedre, andre ganger fordi det har tvunget seg fram. Denne gangen er jeg i den siste kategorien. Min bærbare PC nektet å starte for ikke så lenge siden, noe som trolig skyldes langtidsskade etter et mindre uhell i fjor høst.

Jeg har hatt lyst på en mini-PC, så dette var jo en grei anledning for å anskaffe en. Siden jeg stort sett brukte den bærbare PCen til nettsurfing og blogging, vil en minibærbar være mer enn nok til mitt formål. Jeg har en stasjonær PC for vanlig bruk som videoredigering, bilder osv.

Jeg falt ned på Asus Eee PC 1005PE (fra Komplett). Det viste seg at dette var nyeste modell fra Asus og det var derfor ikke så mange tester og anmeldser å støtte seg til, men de jeg kom over virker veldig lovende, så jeg følte at dette var et greit kjøp.

Etter en snau ukes bruk, er jeg veldig godt fornøyd. Størrelsen er helt grei (26.2 cm x 17.8 cm x 3.7 cm) og den har en vekt på 1,27 kg. Batteriet er utagbart, noe som er praktisk hvis det skulle bli dårlig over tid.

En ting som er viktig å ha i tankene: en minibærbar er ikke en erstatning for en stasjonær eller en bærbar PC. Har du behov for stor skjerm, rask prosessor, ja da velger du ikke en mini-PC.

Eee PC 1005PE kommer med 250 GB harddisk (dessverre er den delt på to partisjoner, noe jeg personlig ikke liker). Har Intels nyeste Atom N450 på 1.66 GHz og 1 GB minne. Dette kan oppgraderes til 2 GB, noe jeg vil gjøre etter hvert, men fungerer helt fint med det minnet som er med. Oppløsningen er på 1024 x 600 på en 10,1 tommers antirefleksiv skjerm. Den har også en VGA-utgang, selv om jeg kanskje heller hadde ønsket meg en HDMI (men så veldig viktig er det ikke). Dessuten har den tre USB-porter, plass for SD-kort, Bluetooth og 802.11n tråløst nett. Tastene er bare litt mindre enn et standard PC-tastatur. Leveres med Windows 7 Starter.

Batteriet skal ha veldig god kapasitet. Asus påstår at batteriet skal vare opp mot 12 timer, noe som må sies å være bra. Jeg gjorde en liten test med med å streame en Divx video fra serveren min over tråløst nett og kjørte den i loop. Brukte profilen høy ytelse med redusert lysstyrke på skjermen, ca 40% (synes det er mer behagelig for øyet). Da surret og gikk PCen i litt over sju timer. Og det må jo sies å være bra. Alt etter hva du bruker den til, kan nok dette forlenges, og slår du av det tråløse nettet og Bluetooth når du ikke bruker det, vil batteritiden vare enda lenger.

Det er også gledelig at varmeutvikling ikke er noe å snakke om i det hele tatt. Den er litt varm midt under der hvor prosessoren er, ellers er den kjølig. Den er også veldig stillegående.

Alt i alt er dette en veldig god mini-PC, og jeg kan derfor anbefale Asus Eee PC 1005PE. Den er grei for å ha med seg på buss- og togturer, i senga om kvelden eller på fanget i sofaen foran TV’n. Til nettsurfing og enkle kontorprogrammer (jeg har installert OpenOffice), så er dette en flott PC.

Her er noen andre omtaler av Eee PC 1005PE: Dinside.no, IDG.se og liliputing.com som har lenker til flere tester.

 

10 thoughts on “Test: Asus Eee PC 1005PE

 • 31/01/2010 at 01:08
  Permalink

  Ååå,jeg har og lyst på;)) Hørtes jo ut om en bra pc dette! Gratulerer med den!

  Reply
 • Pingback: Test av EASEUS Partition Master 5.0.1 Home Edition | Frank Eivinds verden

 • Pingback: Bloggåret 2010 i tall | Frank Eivinds verden

 • 02/02/2011 at 08:23
  Permalink

  Interessant å lese om denne, jeg er på utkikk etter en bra (og rimelig) mini-pc og flere har anbefalt Asus Eee.

  Jeg planlegger en reise til det store utland og orker ikke dra med meg stor og tung laptop, derfor begynte jeg å se på mini-pc. Jeg trenger å ha med pc blant annet for å kunne laste inn foto fra kamera, enkel justering av foto, samt mulighet for å surfe, sjekke mail etc. Vil du anbefale Asus Eee til dette?

  Reply
  • 02/02/2011 at 09:39
   Permalink

   Til en lengre reise er jo en miniPC helt perfekt. Den tar nesten ingen plass i bagasjen. Etter beskrivelsen av hva du tenker å bruke PCen til, så passert Asus Eee fint.

   Siden skjermen har lavere oppløsning enn en stasjonær, så er det ikke noe særlig å sitte timesvis med fotobehandling. Men når du kun skal ha enkel justering av foto, så går det greit. Har brukt PCen til blogging når jeg har vært på ferie og det har ikke vært noe problem.

   Reply
   • 02/02/2011 at 10:30
    Permalink

    Takk for raskt svar!

    Det er fotobehandling til blogg/facebook etc jeg tenker på. Kanskje også noen små videosnutter, dersom en mini-pc har ytelse nok til dette? :)

    Har fått flere anbefalinger på Asus Eee, men andre igjen hevder at HP mini er best. Vanskelig valg! :)

    Reply
    • 02/02/2011 at 21:42
     Permalink

     Videoredigering blir nok litt i overkant av hva en mini-pc klarer.

     Hadde ikke prøvd det før, så jeg gjorde en liten test bare. Det fungerer, men det går sykt tregt. Hvis du filmer i VGA (640×480), så kan du nok lage noen små snutter. Men er vel egentlig ikke å anbefale.

     En ting som er kjekt å ha, er en mus. Bedre kontroll ved bildebehandling enn ved bruk av pekeplata på pcen.

     Reply
     • 02/02/2011 at 22:11
      Permalink

      Så snilt av deg å teste videoredigeringa. Tusen takk!

      Mus er kjekt ja, det tar jo heller ikke store plassen i bagasjen. Godt tips!

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.