Vancouver 2010: En liten oppsummering

Så er OL i Vancouver over. To uker med moro, for det har jo vært det for det meste. Riktig nok startet de olympiske lekene med det tragiske dødsfallet til georgiske Nodar Kumaritashvili som døde under trening i akeanlegget. Også dopingsaker har nærmest vært et ikke-tema i dette OL. WADA holdt en pressekonferanse rett før OL hvor det blei sagt at 30 utøvere hadde fått startnekt, men det viste seg vel at dette var utøvere som ikke var med i OL. WADA var veldig vage her. Men helt på slutten blei den slovakiske hockeyspilleren Lubomir Visnovsky tatt for dopingbruk.

Men hva sitter jeg igjen med etter to uker med vintersport? Starten var vel heller skral for Norge uten noen medaljer i de første øvelse og en Petter Norhtug som ikke ville ha noe med pressen å gjøre. Derimot var det en svært sympatisk Aksel Lund Svindal som gledet seg stort over å være i Vancouver og som til stadig viste det i intervjuer. På bloggen sin skriver han at han angret på at han ikke var i Vancouver på avslutningseremonien. Han klarte også å få en medalje av hver sort.

De som kanskje har satt mest farger på OL, er de norske curlinggutta med sine klovnebukser. Facebook-gruppa har fått ca. 580 000 tilhenger (pr. skrivende stund). De har spilt veldig bra, men tapte dessverre mot et overlegent canadisk lag i finalen.

Det har vær mange flotte dueller. Norge klarte også å få med seg 23 medaljer; 9 gull, 8 sølv og 6 bronse (se alle vinnerne nederst i innlegget).

Jeg har sett mye på TV, og brukt NRK sine fabelaktige nettsider når flere øvelser gikk samtidig. Men det er tydeligvis ikke bare jeg som har brukt mye tid foran TV-skjermen. Tall fra TNS Gallup (via NRK.no) viser at 15 øvelser har hatt mer enn 1,5 millioner seere. Lagrennsstafetten for menn og skiskyttingsstafetten for menn var mest sett med henholdsvis 1,85 og 1,8 millioner seere. NRKbeta har en flott artikkel om hvordan produksjonen i Vancouver foregikk.

Ved mange av OL-sendinge fulgte jeg også med på Twitter, for det meste firkantemnene #OL, #svtos og #vinteros.  Dette har vært med på å berike den totale OL-opplevelsen. Jeg har også hatt min lille dekning av Vancouver OL på bloggen min.

Visste du forresten at medaljene i Vancouver OL er laget av gjenvunnet elektronikk?

Totaltsett har vel dette vært et fint vinter OL, også sett med norske øyne. Jacques Rogge som er IOC-president sa at dette vareksellente og svært vennlige” leker.

Her er lista over alle de norske medaljevinnerne (ikke kronologisk), etter lista til NRK.no.

 GULL 
Super-G, menn SVINDAL Aksel Lund 
Skiskyting 20 km individuelt, menn SVENDSEN Emil Hegle
 Skiskyting 4 x 7,5 km stafett, menn BJØRNDALEN Ole Einar
SVENDSEN Emil Hegle
BØE Tarjei
HANEVOLD Halvard
 Langrenn Lagsprint, menn NORTHUG Petter
PETTERSEN Øystein
 Langrenn 50 km klassisk fellesstart, menn  NORTHUG Petter
 Langrenn 4 x 5 km stafett, kvinner  BJØRGEN Marit
STEIRA Kristin Størmer
JOHAUG Therese
SKOFTERUD Vibeke W
Langrenn Sprint, individuelt, kvinner  BJØRGEN Marit
 Langrenn 15 km jaktstart, kvinner  BJØRGEN Marit
 Skiskyting 15 km individuelt, kvinner  BERGER Tora

 

 SØLV 
Utfor, menn SVINDAL Aksel Lund
Storslalåm, menn  JANSRUD Kjetil
Skiskyting 10 km sprint, menn SVENDSEN Emil Hegle
Skiskyting 20 km individuelt, menn BJØRNDALEN Ole Einar
Langrenn 4 x 10 km stafett, menn NORTHUG Petter
HJELMESET Odd-Bjørn
JOHNSRUD SUNDBY Martin
BERGER Lars
Langrenn 30 km klassisk fellesstart, kvinner BJØRGEN Marit
 Menn Curling ULSRUD Thomas
LØVOLD Thomas
PETERSSON Håvard Vad
NERGAARD Torger
SVAE Christoffer
Skicross, kvinner BERNTSEN Hedda


BRONSE
Storslalåm, menn SVINDAL Aksel Lund
Langrenn Sprint, individuelt, menn NORTHUG Petter
Langrenn 10 km fri, kvinner BJØRGEN Marit
Skicross, menn GRØNVOLD Audun
Hopp Stor bakke, lag HILDE Tom
BARDAL Anders
EVENSEN Johan Remen
JACOBSEN Anders
Skøyter 1500 m, menn BØKKO Håvard


Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.