Anmeldelse: Nokas (2010)

Den 5. april i 2004 blei Nokas i Stavanger ranet for 57,4 millioner kroner. Dette er med andre ord en kjent historie som vi har fulgt med på i flere år.

Vi følger David Toska, Kjell Alrich Schumann, Erling Havnå og de andre Nokas-ranerne i timene og forberedelsene før selve ranet. Vi får se de Nokas-ansatte komme på jobb og at morgenskiftet på politistasjonen gjør seg klar. Vi får se at ranet blir gjennomført og skuddvekslingene Domkirkeplassen hvor politiførstebetjent Arne Sigve Klungland blei skutt og drept.

Selv om hva som skjer og hvordan utfallet blir er kjent, fungerer filmen likevel godt. Det er interessant å se hvordan det hele foregikk. Filmskaperne har snakket med mange av de involverte for å få det så likt opp mot virkeligheten som mulig.

Det er bare blitt brukt ukjente folk i Nokas, noe som jeg synes er veldig bra siden dette er en forholdsvis ny hendelse som fremdeles sitter friskt i minnet. Var vel et par steder dialoger som også bar prek av akkurat dette. Skuespillerne likner på de virkelige personene og selv med maske på, kan man kjenne igjen personer på tale og kroppsspråk.

Mitt inntrykk av det som skjedde, er at det hele virket veldig kaotisk. Politiet kom ikke fram, de var stengt inne på politihuset. Ranerne hadde problemer med å komme inn i Nokas og stavangerfolk gikk rett forbi uten å skjønne at det faktisk pågikk et ran.

Jeg likte filmen, og Nokas kan trygt sees.

Utgitt: 2010. Nasjonalitet: Norge. Regi: Erik Skjoldbjærg. Medvirkende: Tov Sletta, Frode Winther Gunnes, Geir Høiseth, Morten Larsen, Jeton Jajovski, Geir Høyseth, Thomas Berhane

 

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.