Wikipedia er 10 år


Skjermbilde fra Wikipedia

Wikipedia er en av de meste besøkte sidene på internett. Og lørdag 15. januar fyller nettleksikonet 10 år. Wikipedia blei lansert 15. januar 2001 av Jimmy Wales and Larry Sanger som et komplement til Nupedia som kom i 2000. Dette leksikonet var skrevet av eksperter i motsetning til Wikipedia som skrives av gud og hvermann. Nupedia og Wikipedia levde side om side noen år før serverne blei slått av for godt og alle artiklene på Nupedia blei integrert i Wikipedia.

Wikipedia har over 16 millioner artikler fordelt på 200 språk. Ikke uventet er det den engelske utgaven med sine 3,5 millioner artikler som er størst, etterfulgt av den tyske og franske med en millioner hver. Det finnes også to norske varianter. Bokmål versjonen kom i november 2001 og inneholder 287 000 artikler. Nynorsk versjonen kom i juni 2004 og har 62 000 artikler.

‘Wiki’ er det hawaiianske ordet for rask, kjapp, hurtig og ‘pedia’ kommer fra det greske encyklopedi (leksikon), derav Wikipedia.

Det at Wikipedia har en åpen struktur og hvem som helst kan redigere artikler i leksikonet, har vært et av de kritiske punktene mot leksikonet. Men dette er det tatt tak i. Det finnes ingen sentral redaksjon som kvalitetssikrer alle artiklene slik det er i et papirleksikon. Men slik jeg oppfatter og opplever Wikipedia, er det veldig troverdig og jeg går ofte dit først når jeg søker etter informasjon om noe. Man finner litt om det meste der. En undersøkelse gjort av tidsskriftet Nature i 2005 viser at oppføringer om vitenskap i Wikipedia er nesten like presist som papirutgaven av det annerkjente Encyclopædia Britannica.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.