Anmeldelse: Sega Fun Play 20-i-1 spillkontroller

Jeg liker gamle spillkonsoller og har kjøpt et par på eBay. Synes det er morsomt å kunne spille gamle spill. Da jeg kom over Sega Fun Play 20-i-1 spillkontrolleren på DealExtreme. Så måtte jeg bare kjøpe den. $15 (eller ca. 90 kroner) var jo ikke så mye om denne spillkontrolleren ikke skulle være noe. Men den svarte så absolutt til forventingene.

Liste over de 20 spillene med årstall for når de er gitt ut og hvilken spillmaskin de kom på, enten Game Gear (GG) eller Sega Master System (SMS). Stjerne (*) angir om spillet har to-spill funksjonalitet som dessverre ikke er mulig med denne dingsen.

 • Sonic Blast (GG – 1996)
 • Sonic Chaos (GG – 1993)
 • Sonic Drift 2 (GG – 1995)
 • Sonic Spinball (GG – 1994)
 • Sonic Triple Trouble (GG – 1994)
 • Alex Kidd – High Tech World (SMS – 1989)
 • Alex Kidd – In Miracle World (SMS – 1986)
 • Alex Kidd – The Lost Stars (SMS – 1988)
 • Altered Beast (SMS – 1988)
 • Astro Warrior (SMS – 1986)
 • Bomber Raid (SMS – 1988)
 • Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine (GG – 1993)
 • Ecco the Tides of Time (GG – 1994)
 • Fantasy Zone (SMS – 1986)*
 • Golden Axe (SMS – 1989)
 • Penguin Land (SMS – 1987)
 • Psycho Fox (SMS – 1986)
 • Quartet (SMS – 1987)*
 • Ristar (GG – 1995)
 • Super Columns (GG – 1995)*

Kontrollen var kanskje litt mindre enn det jeg trodde, men den passer likevel greit i et par voksne hender. Det er lett å komme til alle knappene. I tillegg til D-pad, AB og Start har enheten en on/off knapp som er plassert på siden av kontrolleren som er mot kropp. Det skal derfor svært mye til å slå den av ved et uheld. Det samme gjelder Reset-knappen som er plassert på motsatt side. Du må aktivt gå inn for å trykke på knappen. Enheten slår seg av/går i dvale etter fem minutter uten bruk.

Selv om Game Gear hadde stereolyd, har denne spillkontrolleren bare monolyd. Men dette gjør egentlig ikke noe. Til gjengjeld er audio-video kabelen hele tre meter lang, noe som skulle holde for de fleste. Konsollen går på tre AAA batterier. Videosignal den sender ut er NTSC. Det skal ikke by på noen problemer her i Norge med mindre din TV er svært gammel. Jeg har en 14-tommer som bare gjengir bildet i sort-hvitt. Men denne TV-en er fra 1996. På HDTV’n fungerer den utmerket.

I mange slike uendelig-mange-spill-i-en-kontroller, så er kvaliteten ofte svært dårlig. Men det er ikke tilfellet med Sega Fun Play 20-in-1. Og ikke minst, denne spillkontrolleren er lisensiert av Sega.

Det er et bredt utvalg av spill i denne kontrolleren, 11 Master System spill og ni Game Gear spill. Fokuset er på Alex Kidd og Sonic spill. Utvalget av de andre spillene er også gode. For meg er nesten spillet Alex Kidd – In Miracle World alene verdt prisen for Sega Fun Play. Dette spillet har jeg spilt veldig mye på Master System.

Hvis jeg skulle ‘klage’ på noe, så finnes vel alle GameGear spillene i en Master System versjon og det er disse som burde vært med i denne kompilasjonen. Grunnen er at Master System har høyere oppløsning enn Game Gear. 256×192 / 256×224 på Sega Master System mot 160 x 144 på Game Gear. Grafikken på Game Gear-spillene kan bli litt blokkete på en stor TV-skjerm. Spillene blei jo laget for en 3,2-tommers skjerm. Fordelen med Game Gear er at den har en fargepallett på 4 096 farger. Master System har bare 64 farger og kan vise 32 på skjermen samtidig, det samme som Game Gear.

Sega Fun Play 20-in-1 er et hyggelig gjennsyn med mange gode 8-bits spill. De fleste av Master System spillene har jeg vært borti tidligere. Noen eier jeg, mens andre leide jeg på den lokale videosjappa for 20 år siden. De fleste Game Gear spillene hadde jeg ikke spilt før, så her blei det en del nytt å utforske.

Er du glad i retro spill, så er faktisk Sega Fun Play 20-in-1 er svært godt valg. Det er riktig nok mulig å få spillene på eBay en og en, men dette vil bli langt dyrere enn de 90 kronene denne dingsen koster. Dessuten er det gratis frakt fra DealExreme.

 

  

   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Skjermbilde: Sega Fun Play 20-in-1
Foto: Frank Eivind Rundholt – Creative Commons BY-NC-SA 3.0

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.