Anmeldelse: The Hunger Games (2012)

Bøkene i The Hunger Games-triologien er skrevet av Suzanne Collins og har solgt svært bra. Og slik blir det selvsagt film av. Må innrømme at jeg ikke har lest bøkene, så jeg kan ikke sammenlikne filmen med dem.

Direktesendt underholdning

Fremtiden er jo alltid litt skummel. Hvert år gjennomføres The Hunger Games (“Dødslekene“) i Panem, et post-apokalyptisk Nord-Amerika. Landet består av det rike Capitol og 12 fattige omkringliggende distrikter.

I hvert distrikt gjennomføres det en loddtrekning der en gutt og ei jente blir trukket ut for å være med i lekene. Distrikt 12 sender fra seg Katniss Everdeen og Peeta Mellark.

The Hunger Games er et direkte sendt TV-show som helt og holdent styres og kontrolleres av produsentene. Ikke helt ulikt det kjente Big Brother. Helter skapes.

Reglene i spillet er enkle, siste mann (eller kvinne) som overlever, vinner. Men veien fram til seier er vanskelig og brutal.

Brutalitet

Det er mulig du kjenner igjen dette plottet. Den japanske filmen Battle Royale (2000) som igjen er basert på boka Battle Royale (1999) av Koushun Takami, omhandler et liknende team. Der er det en tilfeldig skoleklasse som blir trukket ut.

Har du sett Battle Royale, blir The Hunger Games nærmest en familiefilm i sammenlikning. Men det skal sies at The Hunger Games er med sin 11-års aldersgrense, en brutal film, og bør sees av eldre barn. Medietilsynet anbefaler 13 år og oppover.

Det er tross alt unge mennesker som dreper hverandre i underholdning øyemed. De verste drapene ser man ikke, noe som garantert er gjort bevisst av filmmakerne slik at den kunne få en 13-års grense i USA. Ser vi kanskje en uncut versjon når filmen slippes på Blu-ray/DVD?

Innbringende film

The Hunger Games er blitt en svært innbringende film. I åpningshelgen i USA spillte den inn US$152.5 millioner, noe som gir den en tredje plass over mest innbringende filmer en åpningshelg. Slike tall gir garantert innspilling av de to andre bøkene i triologien også.

Jeg likte The Hunger Games, en helt OK film (4 av 6). Men siden jeg har sett Battle Royale, blir denne filmen litt ‘tam’. Likevel vil den være brutal nok for det unge publikummet.

Utgitt: 2012. Land: USA. Regi: Gary Ross. Produsenter: Nina Jacobson Jon Kilik. Manus: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray. Basert på: The Hunger Games av Suzanne Collins. Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson Elizabeth Banks, Lenny Kravitz Stanley, Tucci Donald Sutherland. Musikk: James Newton Howard. Studio: Lionsgate, Color Force. Distributør: Lionsgate. Spilletid: 142 minutter

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.