Anmeldelse: Kon-Tiki (2012)

Jeg blei fascinert av historien om Thor Heyerdahl og Kon-Tiki for ca. 25 år siden, etter å ha lest et utdrag i norskboka fra Heyerdahls bok om Kon-Tiki-ferden.

Handlingen i filmen Kon-Tiki er jo kjent. Det spennende er derfor å se hvordan Joachim Rønning og Espen Sandberg klarer å fortelle denne historien.

Historien

Thor Heyerdahl ville med Kon-Tiki bekrefte sin teori om folkevandring over Stillehavet fra Sør-Amerika til Polynesia.

Seks mann plasserte seg på en balsaflåte og dro i 101 dager, en strekning på 8 000 km fra Peru til Roria i Polynesia. Kun en av dem var sjømann, og Thor Heyerdahl (Pål Sverre Valheim Hagen) kunne ikke en gang svømme. Men de hadde andre egenskaper som kunne komme godt med på en slik ferd.

Kritikken

Filmmatisk er jo dette en veldig god film. Kulissene er endeløse horisonter, men gjøres spennende i nærkontakt med både hai og hval.

Dette er Norges til nå dyreste film, rundt 93 millioner kroner. Spesialeffektene er mange og godt integrert i filmen. Mange flotte kombinasjoner av undervanns/overflatefilming.

Som med alle andre filmer basert på virkelige hendelser, må filmskaperne ta seg noen kunstneriske friheter. Skaperne av Kon-Tiki har blitt kritisert for å framstille Herman Watzinger som en helt annen person enn den han var i virkeligheten.

Kon-Tiki er en lun film med en god porsjon humor, men jeg savner kanskje litt mer dypde i historien mens de sitter på flåten over Stillehavet. Jeg tror uansett at Kon-Tiki blir en publikumsvinner på kinoen nå i høst.

Utgitt: 2012. Land: Norge. Sjanger: Drama. Regi: Joachim Rønning og Espen Sandberg. Produsent: Aage Aaberge. Manus: Petter Skavlan. Medvirkende: Pål Sverre Hagen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen. Filmbyrå: Nordisk Film Distribusjon AS

Foto: Skjermbilde fra traileren

One thought on “Anmeldelse: Kon-Tiki (2012)

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.