Nettavisen “stjal” en logo jeg har laget

OK. Overskriften lyver kanskje litt. Men jeg vil bruke den som en illustrasjon på hvordan vi bruker bilder som vi finner på nett på egne blogger.

Men først litt om “tyveriet”. Mens jeg holdt på med litt research for en artikkel jeg skulle skrive, kom jeg over en artikkel på Nettavisen.no. Og logoen til TVNorge HD virket veldig kjent.

nettavisen_hd_sak

Og etter at jeg sjekket HD logoen Nettavisen hadde på sin side mot den jeg lagde til en blogpost i fjor, så er jeg 99,99% sikker på at de har brukt logoen jeg lagde. Du kan jo dømme sjøl av bildene under.

tvnorgehd_nettavisen

Bildet over er logoen fra Nettavisen, mens bildet under er den logoen jeg har lagd.

tvnorgehd_egen

Grunnen til at jeg lagde denne logoen, var at jeg den gang ikke fant noen offisiell logo til TVNorge HD. Så jeg lagde logoen ut i fra et bilde som det under. Det beste hadde jo vært om jeg kunne bruke et TV Norge hadde lagd.

tvnorgehd_offisiell

Og som du ser, er de offisielle bokstavene litt tykkere enn de jeg har brukt og avstanden fra N til HD er også større. Jeg har fremdeles ikke funnet noen offisiell TVNorge HD logo på TVNorge sine sider. Dette mener jeg TVNorge burde hatt, og andre mediebedrifte. RiksTV er et godt eksempel. De har nemlig logoen i flere oppløsninger og formater samt pressebilder av nøkkelpersoner i bedriften. Veldig bra.

Så jeg er ikke ute etter å ta Nettavisen for at de har brukt det jeg har lagd, men for å fokusere på hvordan vi bruker bilder på nett.

Det første man bør gjøre når man finner bilder på nett og bruker dem på bloggene sine, er å nevne kilden, hvor du fant det. Og helst med link tilbake til nettstedet. Jeg bruker ofte å sette lenke på bildet jeg bruker, og lenker tilbake til siden jeg fant det på. Det samme gjelder skjermbilder av nettsider, da linker jeg også tilbake til denne siden.

Man kan egentlig ikke uten videre bruke bilder man finner på nett uten samtykke fra den som har lagt det ut. Det syndes mye mot akkurat dette. Og jeg er nok ikke så særlig bedre enn andre der ute i bloggosfæren. Men jeg er likevel ganske besvisst på bildebruk, og prøver å bruke dem med fornuft. Jeg vil påstå at jeg er ganske flink til å linke tilbake til sider jeg finner bilder. I mange tilfeller bruker jeg selvfølgelig mine egne bilder.

Det hender jeg spør om å bruke bilder fra blogger hvis jeg ikke finner noen info på bloggen om hvordan bilder der kan brukes. Jeg har selv fått forespørsel fra NRKbeta om de kunne bruke et bilde jeg hadde tatt. Og det fikk de selvfølgelig lov til.

Men heldigvis er det noe som heter Creative Commons. Det er et sett med lisensen man kan gi bildene sine slik at man gir rettningslinjer for hvordan bildene kan brukes av andre. Et eldorado for å finne bilder man kan bruke fritt, er Flickr.com.

Jeg fant et par blogger som tar opp temaet om bildebruk. Vel verdt å lese.

Bildebruk på internett – Thomas Moen

Om bildebruk på blogger – pauzerommet.com

Så min oppfordring til deg er å gi kreditt til den som har opphavsretten på bildet.

OPPDATERING 1.mai-09 : Da har Nettavisen oppdaget at jeg har skrevet denne artikkelen og de har nå fjernet logoen jeg lagde. Greit nok det, selv om det ikke hadde gjort meg noe om de brukte den. Faksimile fra nettsida slike den er nå:

nettavisen_hd_sak_logo_borte

4 thoughts on “Nettavisen “stjal” en logo jeg har laget

 • 01/05/2009 at 10:22
  Permalink

  Takk for at du linket til meg. Det er som du sier ekstremt viktig å kreditere bildebruk, og ikke minst spørre personen som har laget det (hvis man ikke har CC lisens på det).

  Desverre er norske journalister altfor dårlig på dette.

  Reply
 • 01/05/2009 at 11:53
  Permalink

  Takk for pingback-en, dette er et viktig tema å ta opp syns jeg.

  Reply
 • 01/05/2009 at 14:41
  Permalink

  Hei!

  Dette er bare å beklage. Vi har trodd vi har benyttet den offisielle logoen til kanalen. Bildet fjernes umiddelbart.

  Reply
 • 01/05/2009 at 15:09
  Permalink

  Helt greit. Jeg hadde faktisk ikke trodd at dere ville fjerne det fra siden, da dette heller ikke var mitt poeng med denne bloggposten.

  Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.