Hysteriet rundt svineinfluensaen

svineinfluensa_flick_eneas_cc
(Flickr-bilde av Eneas, under Creative Commons lisens)

Denne uka har svineinfluensaen nådd stadig nye høyer, både i utbredelse og ikke minst mediadekning. Det er registrert tilfeller over hele verden og utbredelsen av svineinfluensa blir dermed katagorisert som en pandemi. Pr. dagsdato er det registrert 658 tilfeller av svineinfluensa [influenza A(H1N1)] på verdensbasis. 397 av tilfellene er registrert i Mexico hvorav 16 døde. USA har 160 bekreftede tilfeller hvor av en er død. I Europa er det blant annet registrert tilfeller i Nederland, Storbritania, Danmark og muligens Sverige. Det er ikke registrert tilfeller i Norge, men en er innlagt i Trondheim med influensa A, der svineinfluensa er en av undergruppene. Personen har vært i Mexico.

Svineinfluensaen har også fått et nytt navn for at kjøttprodusender ikke skal bli lidende. EU kaller influensaen novel flu, mens den i USA går under navnet 2009 H1N1 flu. Til tross for at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har gjort observasjoner som viser at mennesker er blitt smittet av svin, har blandt annet Kina og Russland innført forbud mot kjøttimport fra Mexico og USA. I Egypt har de gått så langt som til å slakte alle griser til tross for at det ikke påvist svineinfluensa i landet.

Helsemyndighetene og Bjarne Håkon Hanssen har fått hard kritikk etter at de i en pressekonferanse gikk ut med at så mange som 13.000 nordmenn kan dø av svineinfluensa. Trenger vi virkelig å vite dette? Jeg mener at svaret er NEI. Dette er jo et worst-case-scenario og vil neppe skje, men det vil likevel skape en viss “panikk” hos de som er motakelig for det. Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier:

Dette kan bli alt fra en tilleggsinfluensa, en sommerinfluensa. Eller 1,2 millioner nordmenn kan bli smittet. Det vil innebære 13.000 ekstra dødsfall ifølge beregningene. Det er da tatt hensyn til at vi har en bedre evne til å behandle pasienter i dag enn under spanskesyken.

Overlege ved Norsk folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen mener at nordmenn kommer til å dø av svineinfluensa. Hvert år er det 1000 personer som dør av vanlig influensa.

tamiflu_flickr_kanonn_cc
(Flickr-bilde av kanonn, Creative Commons lisens)

Norske leger skriver ut Tamiflu i bøtter og spann. Og det har ingen effekt overhode. Tamiflu kan nemlig ikke brukes som forebyggende medisin. Og skulle du være så uheldig å bli smittet, ja så får du medisinen din da. Derfor er det ikke noen vits i å hamstre. Det hjelper ikke likevel.

Jeg er fristet til å dra en sammenlikning til de gangene det er streik hos transportselskapene eller på meieriene, og det kan (jeg understreker kan) være fare for at butikker går tomt for melk og brød. Hva er det som skjer? Jo folk handler brød og melk som det var det siste måltidet de noen gang skulle få. Resultatet er jo selvfølgelig at butikkene går tomme for melk og brød. Og det hadde jo ikke skjedd om folk handlet normalt. Frykten blir selvforsterkende og dette blir derfor resultatet. Det skal sier at salget av Tamiflu de siste dagene har gått ned etter at Helsedirektoratet har sendt brev til landets leger om hvordan de skal forholde seg til dette.

Det er også kjøpt inn 15 millioner munnbind. Privat personer trenger ikke kjøpe, selv om også dette er blitt hamstret. Det ikke er dokumentert noen nytte av munnbind som allmentilak mot smitte. Dessuten kan det ved feil bruk bli en bakteriebombe. Og det er vel heller ikke så bra for helsa.

I Mexico har myndighetene oppfordret private og statlige bedrifter til å holde stengt i fem dager fra 1. til 5. mai. De ber også om at innbyggerne holder seg hjemme. I USA blir 245 000 elever holdt hjemme fra skolen der hvor det er registrert tilfeller av svineinfluensa.

masker_flickr_playadura_cc
(Flickr-bilde av Playadura under Creative Commons lisens)

Men etter en uke med massiv medieomtale, kan det nå, med litt mer edruelige øyne, se ut til at svineinfluensaen ikke er så aggressive som først antatt. Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, hadde dette å si til Dagbladet.no:

Den informasjonen vi har hatt å forholde oss til fram til i dag har vært veldig splittet. Vi har hatt én situasjon i Mexico, hvor det har vært meldt om mange døde, og en helt annen situasjon i resten av verden hvor folk har hatt mildere, vanligere influensasymptomer. Nå begynner vi å få mer oversikt i Mexico. Det er flere bekreftede syke, men samtidig nedjusterer de antallet døde. Det kan tyde på at det bildet vi har hatt fra resten av verden er riktigere, og at dødeligheten er omtrent på samme nivå som vanlig sesonginfluensa.

Det blir spennende å følge med i neste uke å se hva som skjer. Om nye tilfeller dukker opp i Norge, eller kanskje det hele flater litt ut og forsvinner av seg selv slik fugleinfluensaen og SARS gjorde for en del år siden. Plutselig skjer det noe nytt i Midtøsten og svineinfluensaen blir mindre interessant. Hvor mange kapringer av skip var det denne uka forresten?

Medienes fokus på saker har mye å si for hvordan vi handler. De setter dagsorden for hva som til en hver tid er viktig. Fortiden vaksisneres 8 millioner mennesker av Leger Uten Grenser mot en dødelig epidemi som hittil i år har drept 2000 mennesker. Hvert år dør 1 million mennesker av malaria, av disse er det et barn som dør hvert 30. sekund. Men akkurat det ser ikke mediene til å bry seg så mye om. For det rammer jo ikke oss. Oss som bor i Vesten.

Oppdatering: Nå er det bekreftet at svineinfluensaen har rammet 200 griser i Canada, smittet av bonden selv. Men både bonden og grisene selv skal være på bedringensvei. Norske myndigheter har bestilt 200 000 doser influensamedisinen Relenza. Ordren har en verdi på 30 millioner, så det er godt å se at noen tjener penger på dette.


Rettelse: Retten en liten skrivefeil, satte inn og mellon fugleinfluensa og SARS slik at det blei to forskjellige sykdommer, og ikke fugleinfluensaen SARS som var feil.

15 thoughts on “Hysteriet rundt svineinfluensaen

 • 02/05/2009 at 22:43
  Permalink

  Er mye enig med deg her, mht de nærmest hysteriske tilstandene rundt dette N1H1 viruset. Men ser man historisk på slike pandemier, så ser denne utgaven, så langt å følge samme spor som den i 1918, hvor en plass i mellom 20 og 50 millioner mennesker omkom.

  Den startet også slik som nå med noen forsåvidt få døde og smittede, og av de som ble smittet, så var den ikke værre enn en vanlig influensa. Den så også ut til å minske i intensitet, slik vi allerede nå ser antydninger til ved denne utgaven, hvorpå den slo til igjen med fornyet styrke, og mye sterkere utpå høsten, rundt den samme tid når den "vanlige influensaen" kommer sigende.

  Hva som potensielt vil gjøre denne utgaven så mye værre, om dette skulle skje igjen, er at den antageligvis vil bygge opp motstand mot både tamilflu og andre medisiner som ser ut til å hjelpe noe akkurat nå. Det tar tid, ofte måneder, før en ny dose, for ett nytt virus kommer folk til gode, jeg tror vi bare har sett begynnelsen……

  Reply
 • 02/05/2009 at 22:52
  Permalink

  Mange gode poeng her. Tror en kommer langt med å ta dette med ro. en kommer tidsnok til å få vite alvorsgraden av dette. Mediene trenger liksom ikke å hause dette opp. Helseministeren var nok litt kjapp på avtrekkeren med sine 13.000 dødsfall som følge av denne mystiske sykdommen. Og tamiflu vet en vel ikke virker fra før av. Skulle nesten tro at enkelte får penger dersom en sørger for at legemiddelprodusentene får ekstra kroner i kassa.

  Uten at jeg har greie på dette i vesentlig grad vil jeg tro at en sykdom som influensa utarter seg som verre et sted hvor klimaet er varmt. Man svetter, taper veske så er sikkert ikke drikkevannet helt rent heller. Kan godt være at andre faktorer bidrar til at sykdommen krever flere offer i Mexico enn et sted med kaldere klima-men det gjenstår jo å se. Dersom det da kommer en pademi. Før den kommer tror akter iallefall jeg å forholde meg rolig til dette og ikke ta problemer på forskudd.

  Reply
 • 02/05/2009 at 23:02
  Permalink

  Kan ikke trekke likhetstegn med 1918. På den tiden hadde man verken kunnskapen, teknologien, hygienen eller forebyggende tiltak, slik vi har i dag.

  Reply
 • 03/05/2009 at 00:02
  Permalink

  Jeg mente ikke å sammenligne den, utviklingsmessig sett. (Medisinsk) men heller i måten vi ser den "oppfører" seg på nå, som har mange likhetstrekk med den i 1918.

  Jeg tror også at om den skulle slå til "for fullt" noe senere, så vil det antagelig denne gangen ha større økonomiske følger. Vi vet alle at globalt sett, så er vi inne i en rimelig kraftig nedgangstid, (økonomisk sett) pluss så på en slik pandemi, hvor skoler, butikker, restauranter, med mere vil være stengt i uker, eller i verste fall måneder.

  Noe slikt vil utvilsomt få uante katastrofale følger for en allerede skjør økonomi, som igjen vil føre til "uante sosiale uroligheter."

  Bland så inn, "kjente spillere" ifra al Quaeda med andre, som antagelig vil se en åpning her……og vi går om mulig, intressante tider i møte.

  "Just my two cents," jeg får håpe jeg tar skammelig feil…..

  Reply
 • 03/05/2009 at 00:29
  Permalink

  Gode kommentarer.

  Jeg ser du nevner økonomi, Arne. Noe jeg kanskje burde tatt med i posten. Dette er jo et viktig aspekt i det hele. Mexico vil nok merke dette ganske kraftig. Det startet jo allerede tidligere i uka da det blei forbudt å selge mat ute. Og nå har de jo "lukket" landet i fem dager. Turistnæringa vil nok merke det også, siden det helt sikker er en del land som vil fraråde folk fra å dra til Mexico.

  Reply
 • 03/05/2009 at 00:50
  Permalink

  Vel, den oppfører seg akkurat likedan som alle andre influensaer. Slår til, en liten tilbakegang, og kommer tilbake for fullt til høsten feks.

  Vi har "pandemier" hvert eneste år, og mange tusen dør hvert år. Blant annet av andre typer influensaer.
  Dette er en til i samme rekke av influensaer, bare en ukjent type.

  Nå har ikke jeg noe stort grunnlag for å mene så mye om denne influensaen, men det virker som at det som skiller denne fra de andre vanlige influensaene, er at den kan ha sterkere symptomer, men det er også rapportert om svakere symptomer.
  Helsemyndighetene verden over vil vel derfor være føre var med tanke på at denne har varierende symptomer, men jeg tror alle gjør best i å la hysteriet ligge en stund til. :)
  Selvfølgelig kommer alle langt med vanlig hygiene.
  Ikke stå ansikt til ansikt med en som nyser, og vask hendene regelemessig, særlig hvis man er ute av sin egen leilighet. :)

  Reply
  • 03/05/2009 at 01:28
   Permalink

   Ja, vanlig hyggiene er veldig effektivt. Jeg jobber i barnehage og gjør nesten ikke annet enn å vakse vaske hendene med såpe og desinfeksjonmidler. Og til tross for at barna hoster og nyser på meg opp til flere ganger om dagen, har jeg ikke vært syk, ikke et snev av en forskjølelse en gang, siden før jul. Så ja, håndvask er viktig.

   Reply
 • 03/05/2009 at 00:52
  Permalink

  SARS var ikke en influensa / fuglegreie. Det kom av SARS coronavirus elns.

  Fugleinfluensaen det var snakk om er en ny variant av nettopp fugleinfluensa, og redselen er at denne nye varianten skal mixes sammen med svineinfluensa og menneskeinfluensa – for så å smitte mellom mennesker.

  Svineinfluensaen er vel en mixtur av 4 velkjente influensavirus (2svin, 1fugl, 1 menneske).

  Reply
  • 03/05/2009 at 01:36
   Permalink

   Jeg har rettet det opp. Puttet en OG mellom fugleinfluensa og SARS slik at det blei to forskjellige sykdommer og ikke en slik det opprinnelig stod: fugleinfluensaen SARS.

   Reply
 • 03/05/2009 at 01:05
  Permalink

  Ja bare for å ta tak i det fakta at vært år her i USA, så blir rundt 25 millioner syke av influensa, den som kommer vært år. Av disse så blir rundt 200 tusen innlagt på syke hus, og rundt 36 tusen, eller rundt ca. 150 vær dag dør, uten at det skaper hysteri i media og andre plasser.

  Men igjen, hva som skiller denne ifra den vanlige, er at den er en "mutant" av flere virus, som vanligvis (i dette tilfellet) ble spredt fra gris til gris, men som ettervært gikk over på mennesker.

  Et intressant intervju med med Amerikansk lege og forsker som har dette å si om N1H1.
  http://www.wpxi.com/video/19313969/index.html

  Reply
 • 03/05/2009 at 17:46
  Permalink

  Det forsmedelige ved nedslaktningen er at svinerøkterne ikke får en eneste piastre i kompensasjon ved tvangsnedslaktningen!

  Reply
 • 03/05/2009 at 22:36
  Permalink

  Jeg likte veldig godt det nest siste avsnittet før du kom med oppdateringen. :)

  Reply
 • Pingback: Frank Eivinds verden » Blog Archive » Det måtte komme - svineinfluensa påvist i Norge

 • Pingback: H1N1 - Tamiflu virker | Frank Eivinds verden

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.