Haakon Lie er død – 103 år

haakon_lie_dod_nrk_faksimile

I dag døde Haakon Lie, 103 år gammel. Han blei født 22. september 1905. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet i hele 24 år fra 1945 til 1969. I tillegg har han vært sekretær i Arbeidernes Opplysningsforbund fra 1932 til 1940. Han var også med å stifte dette forbundet. Og han var sekretær i Europabevegelsen fra 1970 til 73. I tillegg har han skrevet en rekke bøker, blant annet “Loftsrydding“, “Krigstid“, “Skjebneår 1945-50” og “Slik jeg ser det“.

Dagens partisekretær i AP, Raymond Johansen, sier dette om Haakon Lie:

For Arbeiderpartiet har han betydd mye for å bygge en sterk organisasjon, et parti som nådde ut til hele landet. Han gjorde at Arbeiderpartiet ikke bare vant valg, men også klarte å bli gjenvalgt.

Vi tar med oss alle minnene som Lie legger bak seg og lar oss inspirere av det han sto for – hans evne til partibygging og begeistring. Han var selv som 103-åring mer opptatt av morgendagen enn av å se bakover, sier partisekretær Raymond Johansen om sin forgjenger.

Haakon Lie fortsatte å følge med i politikken på sine gamledager og statsminister Jens Stoltenberg har gjevnlig vært på besøk for å få råd.

Til høsten kommer en biografi om Haakon Lie ut, og forfatter Hans Olav Lahlum sier følgende til Dagbladet:

Han hadde vært med på mellomkrigstidens klassekamp, frigjøringskampen og den kalde krigen. Han var den siste som kunne vitne om denne tiden.

Jens Stoltenberg utalte følgende til NTB:

Gjennom sitt ruvende virke og glødende engasjement var Haakon Lie med på å forandre Norge fra fattigsamfunn til velferdssamfunn. Norge og Arbeiderpartiet er takknemlig for hans innsats.

Du kan lese fra Stoltenberg pressekonferanse i ettermiddag, hva de politiske kommentatorene i Dagblad og VG sier om Lies bortgang, en lang artikkel om Lies liv og levne eller se Dagbladets bildespesial. Du kan også lese nekrologen på Arbeiderpartiet.no.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.