Sjekk Telefonkatalogen.no når folk har fødselsdag

telefonkatalogen_no

Jeg blei litt små irritert da jeg leste på VG.no tidligere i dag fødselsdatoene ligger åpent ute på Telefonkatalogen.no. Hvorfor i granskauen skal de det? Jeg har ikke gitt noen tilatelse til at min fødselsdato skal ligge der for Gud og hvermann. OK, så gjør det meg kanskje ikke så mye, men det er litt mer prinsippet.

Du kan sikkert finne ut når jeg er født med å lese i bloggen min, har vel sikkert skrevet det her. Og den opplysningen finnes på Facebook og sikkert andre steder også. MEN det er en viktig forskjell, der er det jeg som har skrevet inn opplysningene med viten og vilje.

Det går riktig nok an å få fjernet din fødselsdag fra listen over informasjone, men da må du først registrere deg med alle opplysninger, også de du ønsker fjernet. Fantastiks irriterende.

På spørsmål fra Digi.no til kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro Norge om hvorfor de har valgt å legge ut folks fødselsdato på nettsidene, svarer han følgende:

Bakgrunnen er at vi ønsker å gjøre «min side» i telefonkatalogen så bra som mulig for brukerene. Dette er en måte å skille mellom to personer med samme navn. I tillegg er det en hyggelig tilleggstjeneste å kunne sende en bursdagshilsen til noen du er glad i.

Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzchner, sa dette til Dagbladet:

Jeg synes det er å gå veldig langt når man publiserer personopplysninger som i utgangspunktet ikke er dramatisk farlige, men som heller ikke tjener noen hensikt.  Det bør oppgis et fornuftig formål for dette, og jeg mener at det å legge ut fødselsdato er meget betenkelig. Slike opplysninger kan brukes i andre sammenhenger enn hva man kan tenke seg, dette er opp til andre menneskers kreative bruk.

fodsel_resultat_nrk

Datatilsynet har også godkjent at Telefonkatalogen kan publisere opplysningene i hennholdt til personopplysningslovens paragraf 8, punkt f. Men det betyr ikke at jeg liker det for det. Det er gjort uten min viten.

NRK.no har det vært en liten avstemning. Og der viser resultatet (skjermbilde tatt ca. 22.45, 8.juni) athele 93% mener dette er et overgrep mot personvernet. Og det taler jo sitt tydelige språk.

Denne handlingen fra Eniro Norge har tydelig satt sinnene i kok hos flere. Blant annet vil ikke Stormberg inngå nye avtaler med Enori før de endrer praksis. De annonserer mye på Telefonkatalogen.

I tillegg til dette går diskusjonen på Twitter og det er også opprettet en protestgruppe på Facebook.

Hvis jeg skal bli litt paraniod og konspiratorisk, så kan jo disse opplysningene kobles sammen med Skattelistene og noen Google søk, og man kan faktisk få et ganske så godt bilde av en person.

De fleste er nok ikke så redde for at akkurat fødseldatoen ligger på nett, men at det har skjedd uten folk har fått vite det. Altså før de leste om det i dag, da. Det er det som irriterer meg. Så jeg har meldt på meg inn i protestgruppa på Facebook, skrevet en liten beskjed på Twitter, bed Telefonkatalogen fjerne min fødselsdato og skrevet dette blogginnlegget. Dermed har jeg ått ut litt frustrasjon i dag også, og kan sove godt til natten.

OPPDATERING: Eniro har snudd og fjerner fødselsdatoene fra Telefonkatalogen.no.

3 thoughts on “Sjekk Telefonkatalogen.no når folk har fødselsdag

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.