Faren med Datalagringsdirektivet

Jeg er i mot Datalagringsdirektivet og har skrevet om dette tidligere. Slik det er i dag, lagres data for at det praktisk skal la seg gjøre å sende ut fakturaer for telefon og internettbruk og muligheten til å klage på dem. Helt grei bruk av data. Med Datalagringsdirektivet vil fokus skifte fra å være praktisk for telefon og nettilbydere til at informasjonen skal lagres slik at politiet skal ha mulighet til å hente ut informasjon ved eventuelle lovbrudd. På den måten blir vi alle forhåndstemplet som forbrytere/kriminelle.

I tillegg til at Datalagringsdirektivet vil være et innhogg i privatsfæren, vil det bety økte økonomiske utgifter for tilbyderne som må lagre mer data over lengre tid. Så er spørsmålet, hvor sikkert blir disse dataene lagret? Uansett hvor god sikkereheten er, vil det helt sikkert skje glipper som gjør at disse dataene kommer på avveie. Det siste eksemplet på dette kom i forrige uke, da det viste seg at over 38.000 offentlig ansatte har tilgang til graderte navnelister på ansatte i den norske Etterretningstjenesten. Og nå kan det kanskje vise seg at Etteretningstjenesten må ansette nye folk. Og i fjor var det vel et par tilfeller av hemmelig pasientinformasjon som havnet på nett.

Disse hendelsene er på ingen måte betryggende. Har lekasjer skjedd før, vil det helt sikker skje igjen. Nå er det kun politiet som vil få tilgang til informasjonen, men hva om det 5-10 år er noen ‘kloke’ hodet som kommer på at denne informasjonen kan brukes til andre ‘greie’ ting?

Nå har hverken jeg eller de fleste andre av oss noe å skjule. Men det betyr ikke at vi skal godta massiv lagring av informasjon om oss. Vi har noe som kalles privatliv og det bør også staten respektere.


Jeg filmet alle appellene på demonstrasjonen i Oslo og disse er allerede lagt ut. Har nå fått lagd en et lite sammendrag med 1-2 minutter av hver appellant. Følgende personer deltok i Oslo: Torbjørn Røe Isaksen (konferansier), Geir Pollestad, Trine Skei Grande, Aslak Sira Myhre, Tage Pettersen og Bård Vegard Solhjell.

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: